Wintergreens en gebruik van buggy’s

/, ClubInfo/Wintergreens en gebruik van buggy’s

Wintergreens en gebruik van buggy’s

Op het nieuwsbericht Golf in de winter van 8 december 2023 zijn een aantal reacties binnengekomen die om meer uitleg vragen, met name over het gebruik van buggy’s en handicarts in de winter en wanneer er wintermaatregelen worden ingevoerd.

Het uitgangspunt van het Golfbaan Het Rijk van Nunspeet is:

  • zolang mogelijk de baan open te houden,
  • alleen tijdelijke greens (wintergreens) te gebruiken als het echt noodzakelijk is
  • buggy’s en handicarts toe te staan, tenzij deze door de weersomstandigheden schade kunnen aanbrengen aan de baan.

Overigens is het natuurlijk altijd een goede gewoonte om met een buggy of handicart zoveel mogelijk gebruik te maken van de verharde paden en pas ter hoogte van je bal met een flauwe bocht langzaam de fairway op te rijden. Ligt je bal niet op de fairway, parkeer dan op het pad en loop richting je bal en rij zeker niet door de rough, heide en bosgebieden om schade te voorkomen.

Winterse omstandigheden:

Bij tijdelijk greens (wintergreens) vanwege winterse omstandigheden zoals vorst, rijp, sneeuw en opdooi mogen er ook geen buggy’s en handicarts meer de baan in en mogen de trolleys alleen nog op de paden. Hiermee voorkomen we beschadigingen aan de baan. Als er vorst of kou in de grond is en er wordt overheen gereden dan breekt het gras met wortel af en ontstaan er lelijke zwarte bandensporen in het gras. Dit willen we natuurlijk voorkomen zodat we na het winterseizoen snel weer een mooie groene grasmat hebben.
Ondanks dat er bijna overal een pad door de baan is aangelegd, zijn buggy’s en handicarts niet toegestaan ook niet alleen op het pad. De wielbasis van een buggy is te breed voor het pad en dan beschadigt de naast gelegen ondergrond teveel.
Voor trolleys geldt alleen op het pad, zorg ervoor dat alle wielen ook echt op het pad blijven, wat in de regel betekent dat je achter elkaar aan loopt. Uit recent onderzoek blijkt dat ook speciale winterwielen op trolleys de baan kunnen beschadigen, dus ook deze trolleys graag op het pad houden
Voor overige vervoersmiddelen zoals golfscooter, EziGolf tourer of andere voertuigen met brede banden, mits de wielbasis smaller is dan 90 cm gelden de regels voor trolleys.

Natte weersomstandigheden:

Als er plassen op en om de greens ontstaan, zullen er ook tijdelijke greens (wintergreens) worden gebruikt. Als het kan, alleen waar nodig, maar als het echt te nat is komen er overal tijdelijk greens. Dit is ter beoordeling van de greenkeepers.
buggy’s en handicarts zijn (zo lang mogelijk) toegestaan maar alleen op de paden
Trolleys zijn toegestaan, maak zoveel mogelijk gebruik van het verharde pad, vermijd natte plekken op de fairway en gebruik rondom de tijdelijke green, voorgreen en green alleen het pad en parkeer de trolley dan ook op het pad als je gaat putten.
Voor overige vervoersmiddelen zoals golfscooter, EziGolf tourer of andere voertuigen met brede banden gebruiken ook uitsluitend het pad.
Bij extreme nattigheid kan het zijn dat buggy’s en handicarts alsnog niet in de baan mogen.

Alle informatie staat vermeld onder baanstatus op de website.

Wedstrijden bij natte of winterse weersomstandigheden voor Handicart-gebruikers

Zijn er op de dag van een wedstrijd tijdelijke greens vanwege winterse omstandigheden, kan er ook tijdens wedstrijden helaas ook geen gebruik worden gemaakt van de Handicart.

Vanuit het bestuur en de wedstrijdorganiserende commissies is de volgende procedure opgesteld voor Handicart-gebruikers:

   • Kijk op de site bij baanstatus of een handicart op een wedstrijddag is toegestaan, uiterlijk om 8:30 uur is de site geupdate: De Nunspeetse baanstatus of Het Rijk actuele baanstatus. Vanaf 8:30 uur is de receptie ook telefonisch bereikbaar.
   • Als er geen handicarts zijn toegestaan kan een handicart-gebruiker helaas niet meedoen aan de wedstrijd. Afmelden bij de wedstrijdleiding is niet nodig. De wedstrijdleiding weet namelijk wie de handicart-gebruikers zijn en weet dan dus dat deze leden niet komen.
   • Mocht je toch willen deelnemen zonder handicart, neem dan wel contact op met de wedstrijdleiding
   • De wedstrijdleiding kan dan kijken of er flights worden samengevoegd of herverdeeld, zodat er geen flights van 1 persoon overblijven.
   • De wedstrijd wordt op wintergreens uitgespeeld.

Het kan zijn dat er tijdens een wedstrijd een herkeuring plaatsvindt en er weer zomergreens kunnen worden gebruikt. Dit wordt dan aangepast op de lus die niet door de wedstrijd wordt gebruikt en op de andere lussen na de laatste flight van de wedstrijd.

Door |2024-01-05T23:27:26+01:0005/01/2024|Categorieën: BaanInfo, ClubInfo|4 Reacties

4 Comments

 1. Meijer 6 januari 2024 om 09:46 - Antwoorden

  Dus alles wat 30 jaar kon en mocht mag nu niet meer. Raar
  .

  • Erna Alink 9 januari 2024 om 21:07 - Antwoorden

   Ben ik met je eens. Heel vreemd

 2. Harrie Koster 13 januari 2024 om 18:06 - Antwoorden

  mogelijk had ik dit reglement eerder kunnen inzien maar het is niet duidelijk gecommuniceerd !!
  aangezien ik beperkt ben met mijn fysieke mogelijkheden en op een handicart ben aangewezen voor 18 holes
  had ik me mogelijk zelfs bedacht alvorens nog een lidmaatschap aan te gaan. jammer maar helaas!

 3. J. B..Heijnen 13 januari 2024 om 19:33 - Antwoorden

  Wie heeft de te smalle paden aangelegd dan wel te brede buggy’s aangeschaft? Verhaal overl trolleys is belachelijk. Recent onderzoek: waar (Alaska of Frorida. Onder welke omstandigheden?Raport met bevindingen. Is dit in overleg met de vereniging of wordt dit opgelegd. Wat gebeurt er met de contributie van de handicart spelers?

Geef een reactie