Wildcamera’s op Het Rijk van Nunspeet

/, Communicatie, Natuur/Wildcamera’s op Het Rijk van Nunspeet

Wildcamera’s op Het Rijk van Nunspeet

Begin 2023 heeft de Flora- en Faunacommissie twee wildcamera’s aangeschaft. Omdat het een experiment was, hebben we besloten eerst twee betaalbare camera’s te kopen en geen professionele. Eerst maar eens kijken of en hoe alles werkt.

Inmiddels zijn we ongeveer een half jaar bezig met deze wildcamera’s en vinden het tijd om de resultaten met de clubleden te delen.

De eerste keer dat wij de camera’s gingen ophangen was dat in de buurt van de greenkeepersloods, daar zaten mysterieuze gaten in een zandheuvel. Resultaat: ruim 200 foto’s van de groene specht, die deze gaten maakte en ook open hield. Wij denken dat de groene specht rode bosmieren uit het zand wist te vissen en opeten. Natuurlijk beginners geluk met de camera’s, maar wel heel erg leuk.

Ervaring opdoen is wel noodzakelijk. Zo blijkt dat als er bewegende grassprieten of takken in beeld zijn, de camera’s steeds worden getriggerd, er worden dan veel, heel veel foto’s gemaakt, tot 6000 opnamen aan toe. Dit is een relatief drama, omdat je al deze foto’s moet bekijken, meestal zonder dat er een beest op te zien is.

Ook blijkt dat je de camera niet op een deel van de baan moet richten, resultaat is dan dat er zeer veel golfers mooi in beeld zijn, wat ongewenst is. Ook hebben we veel beelden van de greenkeepers die aan het werk zijn. Overigens zijn alle beelden van personen meteen verwijderd.

Ongeveer om de twee weken verplaatsen wij de camera’s naar een andere plek. Wat stond er meer op de beelden, veel hazen, bosmuizen, af en toe konijnen, enkele vossen, twee keer een das, enkele reegeiten en één reebok, één klein zoogdier (mysterie) met de ogen dicht bij elkaar (wij denken wezel of hermelijn), de twee katten van Evert (de kok). Ook veel vogels, groene en zwarte specht, koolmees, vink, houtduif, gaai, merel en roodborst.

Onder het artikel zijn een aantal foto’s van deze camera’s bijgesloten, daarop staan de meeste soorten die wij hebben gezien. De kwaliteit is redelijk, maar niet vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera.

Door |2023-09-18T18:13:59+02:0028/08/2023|Categorieën: BaanInfo, Communicatie, Natuur|5 Reacties

5 Comments

  1. Marieke Uytenbogaart 30 augustus 2023 om 09:36 - Antwoorden

    Leuk initiatief. Gaat het experiment een blijvend karakter krijgen?

  2. alledewit@upcmail.nl 30 augustus 2023 om 12:42 - Antwoorden

    Voorlopig gaan wij door met de wildcamera’s. Goed om te weten wat er leeft op de golfbaan.

  3. Henk van ‘t Slot 31 augustus 2023 om 10:36 - Antwoorden

    Mooie plaatjes Alle. En dat tussen de A28 en de spoorlijn. Is wel uniek!

  4. David Love 10 september 2023 om 14:09 - Antwoorden

    Geweldig om te zien

  5. Hans van Leeuwen 11 september 2023 om 09:22 - Antwoorden

    Heel bijzonder dat dit mogelijk is zo dicht bij mensen. Hoe kan zo’n ree op de baan komen? Zijn er openingen in het hek, of moeten ze springen?

Geef een reactie