NGF-Birdwatching day op de Nunspeetse zaterdag 11 mei 2024

/, Communicatie, Natuur/NGF-Birdwatching day op de Nunspeetse zaterdag 11 mei 2024

NGF-Birdwatching day op de Nunspeetse zaterdag 11 mei 2024

Elk voorjaar rond mei wordt al jarenlang op golfbanen de NGF-Birdwatchingday (vogelteldag) georganiseerd. De NGF zorgt op hun site voor de diverse materialen en bepaalt de datum waarop geteld gaat worden, dit in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Na afloop verwerken zij de gegevens en publiceren die op hun site. Inmiddels doen er in Nederland ongeveer 65 golfbanen aan mee.

Dit jaar werd deze vogeltelling voor de derde maal georganiseerd op Het Rijk van Nunspeet, door de Flora en Fauna Commissie. Het was een bewolkte dag met weinig wind, gelukkig bleef het droog en hadden we een geslaagde telling. Alhoewel de bewolking toch wel het aantal waargenomen aantal vogels drukte.

Om mee te doen met deze teldag hoef je geen vogelkenner te zijn, er zijn specialisten aanwezig die wel de meeste soorten kennen. Er waren in totaal elf enthousiaste tellers present. We zijn als een groep door de baan gegaan van Oost 1 langs het water via de zandverstuiving naar de kleine vijver bij Oost 3 en over Zuid zijn we teruggelopen.

Tijdens de telling is er veel uitgelegd over nestkasten, insectenhotels, ijsvogelwandjes en de bomen op de golfbaan. Kortom, het was een telling en natuurexcursie in één.

Tijdens de telling zijn alle vogelsoorten geteld die werden gehoord en gezien. In totaal zijn er 39 soorten vogels geteld dit weekend, vorig jaar waren dit er 43. Ontbrekende soorten waren het goudhaantje, het vuurgoudhaantje, de kruisbek, de appelvink, de boompieper, etc. Spectaculaire soorten die we gezien hebben zijn de boomleeuwerik, de gekraagde roodstaart, een buizerd en nog veel meer. De dag ervoor is boven de driving range een zeearend en rode wouw tegelijkertijd gezien. Dit is absoluut uniek en deze hebben we dan ook meegenomen in de totale telling.

Na afloop van de telling rond 09:15 uur was er in het clubhuis koffie, thee en een aardbeientaartje aangeboden door het Rijk van Nunspeet, top geregeld. Het was weer zeer gezellig met veel geanimeerde gesprekken tot besluit, zoals eigenlijk altijd op de 19e hole.

Namens de Flora en Fauna Commissie
Arend Goedvree, Frans Roelofs, Désirée Mouw en Alle de Wit

Door |2024-05-15T23:38:49+02:0015/05/2024|Categorieën: BaanInfo, Communicatie, Natuur|0 Reacties

Geef een reactie