Heeren naar Duitsland

//Heeren naar Duitsland

Heeren naar Duitsland

Wedstrijdverslag

door: Maarten Horsman

Eindelijk was het zover. Na twee jaar van onderbreking ging het eerste Heerenuitje in het post-Corona tijdperk plaatsvinden in het Teutoburgerwald.

Dankzij keiharde onderhandelingen was het de organisatie gelukt om een zeer lucratieve deal te sluiten waardoor men al op zondag kwartier kon maken om zo maandag fris en fruitig aan de start te verschijnen. Daar werd gretig gebruik van gemaakt maar er is altijd een die-hard die zondag nog even Red,Yellow and Blue speelt, daar 3de wordt en op maandag naar Halle scheurt om 3 dagen niet onverdienstelijk te spelen, nietwaar Wim?

Bij aankomst in het hotel bleek het personeelstekort ook daar een probleem te zijn want het ging niet zo punktlich als we gewend zijn bij onze Duitse buren. Ondanks het chaotische personeel kon iedereen eten, drinken, zwemmen, slapen in welke volgorde dan ook. Met het warme weer zocht menigeen gedurende ons verblijf verkoeling in het zwembad of jacuzzi.

Het advies om vanwege de hitte vooral genoeg te drinken werd door velen ter harte genomen want vanaf zondagavond begonnen de trainingssessies tot in de kleine uurtjes om de vochthuishouding tot het maximum op te voeren. Deze trainingsmethode pakte niet voor iedereen goed uit bleek uit de scores behalve voor H. ten H. te N. waarover later meer. Anderen zochten hun heil in de elektroshocktherapie om weer energie op te laden want ik zag een flightgenoot over het schrikdraad bij de schapen hangen voor een opkikkertje en ik moet zeggen, daarna ging hij toch beter putten.

Kamer, bed, douche en airco waren wat mij betreft prima, maar er waren ook klachten dat de airco niet goed werkte. Op het ontbijtbuffet en het lunchpakket was niets aan te merken, volop keus. Elke morgen kon iedereen zich in alle rust voorbereiden en een calorierijk of caloriearm ontbijt tot zich nemen.

Maandagmorgen was het zover en togen we allemaal zeer gemotiveerd door de geschiedenisles van ons aller Nick van Loendersloot SMDH (ingewijden weten waar deze prestigieuze titel voor staat) als gladiatoren naar het slagveld met de stoutste verwachting om als een Arminius uit de strijd te komen. We speelden de Liga Rot Kurs van golfbaan Teutoburgerwald die nog geen 10 minuten rijden van het hotel verwijderd is. De dappersten onder ons gingen de titelstrijd aan als voetsoldaten en de misschien meer uitgekookte kozen voor de cavalerie. Het aantal cavaleristen groeide met de dag. Het bleek een zeer uitdagende lange baan met de nodige hoogteverschillen en veel rode hindernissen en biotopen om de speelsnelheid te bevorderen, maar dan moet je wel de regel goed toepassen; geen provisional, niet zoeken, droppen met strafslag en doorgaan. Uit de speeltijden en scores gedurende de 3 dagen bleek dat we allemaal moeite met de baan hebben gehad. De temperatuur speelde zeker mee; in Nederland had het hele land al plat gelegen met deze tropische temperaturen, maar we hebben het zonder uitvallers volbracht. Daar kunnen we allemaal best trots op zijn. Diegene die wel eens naar Kamp Koningsbrugge hebben gekeken weten dat dat een slap aftreksel is vergeleken met wat de commando’s van Gruppe Eilander hebben laten zien in het Teutoburgerwald.. Poetin wees gewaarschuwd, sla Nunspeet maar over bij de komende invasie.

Elke dag was er na het spelen gelegenheid om het verloren vocht aan te vullen op hole 19 en zelfs de vertrouwde bal gehakt ontbrak niet, werd door de Duitsers frikadel genoemd maar wat weten die er nou van. Na de opfrissing in het hotel volgde het buffet diner met voor ieder wat wils en om de sleur te doorbreken werden we door cateringmanager Rinus verzocht om met het hoofdgerecht te beginnen en ik moet zeggen dat het nuttigen van een minestrone soep na het toetje wel wat heeft.

De prijsuitreiking liep niet helemaal als gepland, ondanks dat de golfclub alles prima had verzorgd, de kaarten, standen en flightindeling voor de laatste dag, alles klip und klar. Het scheelde veel werk voor de wedstrijdleiding. Op de kaarten was zelfs al aangegeven hoeveel slagen men per hole meekreeg, dat zegt wat over de gemiddelde intelligentie van de Duitse golfer. Volgende keer misschien de deelnemers beter informeren om de kaarten na afloop in de shop in te leveren, er was nu wat verwarring.

Zoals gezegd werd er mede door de warmte niet hoog gescoord maar er zijn altijd winnaars. De eerste dag scoorde Wim Cofino 40 punten en dat bleef het record, zelfs de usual suspects kwamen later niet eens in de buurt van deze topscore. Door onze trouwe sponsor Hakron, trendsetters in de bouw, wie kent ze niet, werd een lekkere fles single malt geschonken aan de winnaar van het birdie klassement en dat was niemand minder dan Chairman Coen die dankzij zijn dubbel voorzitterschap vleugels heeft gekregen en buiten 2 birdies ook nog de enige eagle sloeg. Binnenkort kan men online ballen bestellen bij golfballengroothandel Felderhof want dat bleek een notoire verzamelaar te zijn van de doosjes voor neary, leary en longest.

De goedgevulde 2 pot, iedereen had meegedaan, werd onder enkele gelukkigen verdeeld. En dan werd het tijd voor de einduitslag. Degene die door zijn jarenlange horeca carrière het meeste baat had bij de eerder genoemde trainingsstrategie was een trotse Harry ten Hove want hij bemachtigde voor de tweede keer de trofee met een totaal van 97 punten. De ware Arminius was opgestaan. Om iedereen te motiveren voor volgend jaar kan men de trofee zien vanaf de tee box van Noord 3 De 2de prijs was voor Kees van der Ham met 96 en verrassend 3de werd Willem Hoefakker met 95.

Al met al een zeer geslaagd Duits avontuur en ons aller dank gaat uit aan het organiserende trio; Henk, Bert en Rinus. Chapeau of Hut ab!!! zoals de Duitsers zo treffend kunnen zeggen. En als men dit illustere trio zag beraadslagen en organiseren de afgelopen dagen dan komt vanzelf de gedachte op; waarom niet dit toonbeeld van leiderschap en crisisbestendigheid aan de gang in Den Haag als lijst Eilander, als we ze een lidmaatschap van de Haagsche beloven dan kunnen we er van verzekerd zijn dat ze op zullen komen voor onze golfbelangen.
Ik weet niet hoe de anderen erover denken, maar de combinatie golfbaan en hotel is zeker voor herhaling vatbaar. Schroom niet om feedback te geven aan de organisatie.

Voor de rest; wass passiert in Halle bleibt in Halle.

De winnaars

NaamDag 1Dag 2Dag 3Totaalcore
1Harry ten Hove35293397
2Kees van der Ham35332896
3Willem Hoefakker34352695

Door |2022-08-30T18:38:39+02:0030/08/2022|Categorieën: Heerendag|7 Reacties

7 Comments

 1. Kees v d Ham 30 augustus 2022 om 18:54 - Antwoorden

  Mooi verslag Maarten!!

  Als je carrière als golfer niet zo veelbelovend was………….
  Zou je zeker je geld als schrijver kunnen verdienen!!

  Groet Kees.

 2. J.H. de Gier 30 augustus 2022 om 21:27 - Antwoorden

  Gras is weer voor de voeten weg gemaaid door Kees.

  Zeer treffend verwoord.

  Groet,

  Jan

 3. jan Eijgelaar 31 augustus 2022 om 17:38 - Antwoorden

  Harry mag hem wel verzekeren, als sponsor van deze prijs 22 jaar geleden weet ik dat hij van brons is dus veel geld waard.

  Jan Eijgelaar

 4. Henk van ‘t Slot 1 september 2022 om 10:37 - Antwoorden

  Zoals eerder geschreven, als schrijver ben je niet ongetalenteerd. Kun je zomaar iets meedoen. Columnist bij de Nunspeetse is zeker een optie.

  Bedankt Maarten voor de mooie woorden en opsomming van de drie Heerendagen in Halle.
  Ben het zeker met je eens, dat de drie Heeren het verdienen om dit nog eens te organiseren.

  Groet en bedankt, overigens ook voor de mooie foto’s.

  Henk van ‘t Slot

 5. Coen Holstege 1 september 2022 om 14:29 - Antwoorden

  Als Chairman reageer ik ook op het verslag. Inderdaad mooi geschreven Maarten en Columnist van de Nunspeetse is zeker een optie.
  Het waren 3 mooie dagen en wat een mooie baan hebben wij mogen spelen. Zeker voor herhaling vatbaar.

  Dat ik door mijn dubbel voorzittersschap vleugels heb gekeregen zoals Maarten omschrijft weet ik niet maar een eagle is natuurlijk altijd wel leuk
  .
  Harry alsnog proficiat met de overwinning
  .
  Alle deelnemers hartelijk dank voor de gemoedelijke sfeer die 3 dagen lang heeft geheerst in het Duitse Halle.

  Organisatie op naar volgend jaar.

  Coen Holstege

 6. Groot, de Jan 2 september 2022 om 00:16 - Antwoorden

  Heel leuk verslag van een heel leuk festijn. Het was geweldig ! Bert, Henk en Rinus bedankt voor jullie inzet!
  En Maarten bedankt voor jouw inspanningen zo links en rechts.

 7. graafi@xs4all.nl 19 september 2022 om 10:26 - Antwoorden

  Maarten, wat kun jij leuk schrijven! Ik heb genoten van je verslag! Ik kijk uit naar je volgende verhaal!
  Ineke van der Graaf

Geef een reactie