Clubkampioenschap foursome

///Clubkampioenschap foursome

Clubkampioenschap foursome

Wedstrijdverslag

door: Michaël Aarts

Waar moet ik beginnen, hoe moet ik eindigen, wat moet ik vertellen? Er is dit jaar zoveel gebeurd en wat een ontknoping bij de mannen, maar daar kom ik later nog op terug. En met welke pet op moet ik dit stukje schrijven. Als deelnemer of als organisator. Er is veel om over te vertellen of te schrijven. De druk is voor mij nu hoger dan gewoon lekker anoniem een rondje te golfen of juist als triomfator met de eer te gaan strijken, maar dan had je maar geen 7de moeten worden.

Zal eerst even een inkijkje geven wat er eigenlijk komt kijken bij het organiseren van zo’n wedstrijd. Eerst moet deze wedstrijd in de agenda gezet en opgesteld worden om de deelnemers te laten inschrijven. Gelukkig werd dit al lang geleden gedaan door Marianne, Marcel en Annie. Als de sluiting van de inschrijving daar is begint mijn eigenlijke taak als organisator. Bij het Rijk informeren of de lussen nog hetzelfde zijn als afgesproken, handicarts reserveren, een voorlopige indeling maken, rekening proberen te houden met speciale verzoeken, (echt) paren niet te ver uit elkaar plaatsen in verband met samen aanrijden, proberen een evenwichtige flightindeling te maken die recht doet aan een kampioenschap en ook dat doorstroming het minst in gevaar komt.

Oh jee een oneven aantal inschrijvingen dit jaar. Vorig jaar werden de hoogste handicappers verteld dat ze niet mee konden doen. Maar het zijn CLUB kampioenschappen en ik vind dat dan iedereen tot hcp 36 ook zou moeten kunnen meedoen. Op zoek naar een marker (iemand die niet deelneemt aan de wedstrijd maar wel zorgt dat deze eerlijk verloopt). Gevonden, nog super bedankt Paul van den Hoogen. De volgende dag een afzegging, dus schakelen en het schema omgooien, marker afbellen en iedereen de definitieve indeling mailen. Nu zit de taak van mij als organisator erop. Annie neemt vanaf een dag voor de wedstrijd het laatste gedeelte voor de wedstrijd op zich want zij int het inschrijfgeld, deelt de scorekaarten uit, zet de prijzen klaar voor de computerdienst die de uitslag zal verzorgen. Hoewel computerdienst bij deze spelvorm nu net niet door onze software ondersteund word en er ouderwets met pen en papier moet worden uitgerekend. Deze keer de taak van Marianne. En omdat het Club kampioenschappen zijn is onze voorzitter benaderd voor de officiële prijsuitreiking en had Annette nog de mooie bloemen verzorgd.

Zo heeft u een beknopt overzicht en hopelijk wat inzicht in wat de WeCo (Wedstrijdcommissie) voor zo’n wedstrijd aan haar hoofd heeft. Ik vond dat dit maar eens bekend moest worden bij een breder publiek.

Maar dan nu de wedstrijd zelf. Foursome is één van de moeilijkste vormen in het golfspel, althans dat is mijn mening. Je slaat om en om een bal totdat deze in de hole zit. STROKEPLAY elke slag telt, die prachtige drive van 220 meter op de fairway tot het putje van 50 cm dat je mist. De tactiek wie slaat op welke hole af en het mentale spelletje door fouten van jezelf die je medespeler moet oplossen alsook andersom. En last but not least natuurlijk regelkennis. Het sterkste team zal na 2 dagen en 36 holes vanzelf boven komen drijven. Of niet?
En het leuke is dat deze keer teams meededen die op voorhand wisten dat ze niet in aanmerking kwamen voor de titel, maar hun eigen doelen stelden. Zoals; meedoen voor de gezelligheid, om de wedstrijdspanning te voelen, om niet laatste te worden, om beter te doen dan je handicap zou voorspellen, om beter te doen dan vorig jaar, om je vrienden te verslaan enzovoorts. Genoeg redenen om dus toch mee te doen. Doet u volgend jaar ook mee?

Maar de kanshebbers kwamen voor de titel en niets anders.
Bij de vrouwen streden 10 dames verdeeld over 5 teams om de prijzen. Bij de dames was de strijd na dag 1 respectievelijk 4 en 7 slagen verschil tussen de nummers 1, 2 en 3. Maar op dag 2 lieten Ingrid en Monica er eigenlijk geen gras overgroeien en namen afstand van Annette en Marianne. Ingrid en Monica nogmaals gefeliciteerd. En zo neemt Monica haar 2e clubkampioenschapstitel van het jaar in ontvangst.

Bij de heren ben ik denk ik niet zo snel klaar. Ten eerste streden hier 26 man in 13 teams om de titel. Op dag één deden onze nieuwe leden Corné Sonderman en Niek Petstra meteen van zich spreken. Met een super score van 77 namen ze duidelijk de leiding, ondanks dat zij de laagste gezamenlijke handicap hadden blijft dit in deze wedstrijdvorm een uitzonderlijke prestatie. De verdedigende clubkampioenen Philip en Eric kon ik van dichtbij aanschouwen. Als flightgenoten gingen zij door waar ze vorig jaar geëindigd waren en lieten een mooie 82 noteren. Dezelfde score als onze good old sigaren doos snel speechende Jan met zijn natuur liefhebbende partner Alle. Respect heren. Daarachter waren Ronald en Jan Martijn met 85 en op de gedeeld 6e plaats vader en zoon Bergsma en Marcel en Kees met 87. Maar voor de titel moeten we toch echt naar de top drie kijken.

Op dag 2 gingen we in omgekeerde volgorde de baan in. En Jan en Alle maakten een keurige 80 en daarmee leaders in het clubhuis. Een totaalscore van 162 waarmee vorig jaar de titel binnengehaald zou zijn. Met binnenkomen van de laatste flight hadden Niek en Corné een goede ronde maar geen topronde van 83 en een totaal van 160. Bij de laatste put kon Eric zijn handen nog met moeite onder controle houden. Het werd de op één na laatste put en Philip maakte het af een prachtige 77 en een totaal van 159. De oude en nieuwe kampioen. Dachten zij en ik toen op de green.

Maar op het terras bleek er toch nog iets te zijn met een boom en freedrop (relief). Dus Ronald (clubreferee) en Walter (NGF-referee) met de deelnemers naar de “plaats delict”. Hun eerlijke oordeel was 2 strafslagen voor Eric en Philip wat toch Corné en Niek tot de nieuwe clubkampioenen Foursome maakte. Heren ook jullie nogmaals gefeliciteerd. In de winnaarsspeech refereerde Niek ook dat je liever in de baan kampioen word en schonk de bloemen aan de morele winnaars Eric en Philip. En zeker als je naar de handicaps kijkt zijn Eric en Philip dat ook al werd hun uitzonderlijke prestatie van 77 hersteld naar 79.

Zo zullen deze kampioenschappen nog lang na blijven sidderen in de hoofden van alle betrokken, maar ze zijn wel op een eerlijke manier voor iedereen verlopen. En zo hoort het!

PS 1: Een vriendelijk verzoek om mijn partner Walter en mij niet meer aan hole 17 te herinneren, want de 8 op die par 4 bracht ons naar de positie om dit stukje te moeten schrijven. De duidelijke woorden van Alle zal ik niet vergeten: “ja alle holes tellen mee, ook de laatste twee”. En zo is het.
PS 2: Voor andere discussie op het terras verwijs ik naar het wedstrijdreglement. Deze vind je op de website onder commissies/wedstijdcommissie/wedstrijdreglement versie2021/2.1

De winnaars

DamesEerste rondeTweede rondeTotaal
1Monica Menke / Ingrid Zonnevylle9690186
2Marianne Kers / Annette Horsman10098198
HerenEerste rondeTweede rondeTotaal
1Corne Sonderman / Niek Petstra7783160
2Eric Tamminga / Phillippe van den Boogert8279161
3Alle de Wit / Jan van de Craats8280162

Door |2022-09-25T12:43:04+02:0015/09/2022|Categorieën: Wedstrijdverslag|2 Reacties

2 Comments

  1. Monica Menke 16 september 2022 om 13:14 - Antwoorden

    Wat een prachtig en nuttig verhaal Michaël.

    • Michaël Aarts 19 september 2022 om 20:10 - Antwoorden

      Dank je wel, Monica.

Geef een reactie