Het wel en wee van de broedvogels op de golfbaan Het Rijk van Nunspeet in de afgelopen vijf jaar

//Het wel en wee van de broedvogels op de golfbaan Het Rijk van Nunspeet in de afgelopen vijf jaar

Het wel en wee van de broedvogels op de golfbaan Het Rijk van Nunspeet in de afgelopen vijf jaar

Zoals de meeste leden van onze golfclub wel zullen weten houdt de Flora en Fauna Commissie al sinds 2020 bij welke vogels er voorkomen op onze golfbaan en hoeveel er broeden en hoeveel broedparen er zijn.
TIP: om de vogels te leren kennen, is er een app die ook geluiden en foto’s herkent. Dat is de Merlin-app van Cornell University. Als je deze aanzet, laat hij zien welke vogels er aan het zingen zijn. Dat werkt supergoed. Je moet wel even de juiste bird pack (Europe) installeren.

Nestkasten

Om te zorgen dat de baan voldoende broedplaatsen biedt, zijn er veel nestkasten opgehangen, 95 tot nu toe. Afgelopen winter zijn deze allemaal gecontroleerd, schoongemaakt, gerepareerd of vervangen. Merkwaardig genoeg zijn er soms nestkastjes verdwenen en sommige zijn vernield, onbegrijpelijk!

Resultaten van de broedvogelinventarisaties:

De afgelopen vijf jaren (2020-2024) is de golfbaan geïnventariseerd op aantallen broedvogels. Dat wil zeggen welke soorten er broeden, hoeveel en op welke plek zij broeden. In de tabel een korte samenvatting van de resultaten. Daaronder worden enkele soorten uitgelicht, die zijn toe- of afgenomen. De toenames en afnames van de aantallen broedvogels behoren veelal tot de natuurlijke fluctuaties van populaties. Soms is er een duidelijk weersinvloed te zien, bijv. veel regen in een voorseizoen, of extreme droogte in sommige jaren. Al met al zeer interessant.

Toegenomen in 2024 Afgenomen in 2024 Verdwenen in 2024 Verschenen in 2024
Bonte vliegenvanger, grote bonte specht, gekraagde roodstaar Koolmees, pimpelmees, zwartkop, tjiftjaf, heggenmus Ransuil, boerenzwaluw, staartmees, goudhaan en boompieper Kruisbek, buizerd, braamsluiper en gaai.

Toegenomen:

De bonte vliegenvanger neemt nog steeds toe op onze golfbaan. Deze soort heeft geprofiteerd van de geplaatste nestkasten met een grotere opening. Op de foto een vrouwtje bonte vliegenvanger met kenmerkende witte vleugelvlek, het mannetje is zwart met witte vleugelvlek. Zij overwinteren in Afrika en zijn op de baan vanaf eind april tot in september. Twee broedparen in 2019 en elf broedparen in 2024.

Er is een lichte toename van de grote bonte specht te zien in 2024, inmiddels zijn er twaalf broedparen.

Afgenomen:

De koolmees en de pimpelmees behoren tot de meest algemene broedvogels op de baan. Bij deze vier soorten is een duidelijke en sterke afname te zien. De oorzaken hiervan zijn onduidelijk, het zijn alle vier standvogels. De oorzaak is dan waarschijnlijk lokaal of landelijk.

Verder zijn ook de fitis en de gekraagde roodstaart afgenomen, dit zijn allebei trekvogels. Ook hier is geen duidelijk oorzaak bekend.

De pimpelmees met zijn blauwe petje en de koolmees zijn fors afgenomen in 2024. Waarschijnlijk is de vele regen een oorzaak geweest.

Ook afgenomen is de onopvallende tjiftjaf met een opvallend repeterend zangetje. Zijn naam is een onomatopee, hij zingt zijn eigen naam, soms urenlang, tjif-tjaf- tjif-tjaf- tjif-tjaf- tjif-tjaf-, etc.
Hij overwintert net als de zwartkop in Afrika. Zij keren terug vanaf begin maart en blijven tot in september.

Net als de tjiftjaf is ook de zwartkop afgenomen. Hiernaast op de foto een mannetje met zwart petje, het vrouwtje heeft een bruin petje. Hij overwintert in Afrika en komt ook begin maart terug naar Nederland. De zang is prachtig melodieus met heldere fluittonen.

Verdwenen en verschenen:

Voor de soorten die zijn verschenen en verdwenen de afgelopen drie jaren is de golfbaan waarschijnlijk geen optimaal habitat. Dit zullen we de komende jaren blijven zien, een komen en gaan van soorten.

Tot de nieuwkomers behoort de braamsluiper. Wat in hemelsnaam is nu weer een braamsluiper?! De braamsluiper hoort bij de grasmussen en overwintert ook in Afrika. Hij is vooral herkenbaar aan zijn zang, want doordat hij door het struikgewas ‘sluipt’ krijg je hem maar moeilijk te zien. Bovendien is op de foto te zien dat hij er erg onopvallend uitziet.

Een andere nieuwkomer is de kruisbek, die af en toe bij ons op de golfbaan broedt. Interessant is met name de snavel van de kruisbek, die zoals gezegd gekruist is, daarmee kan hij handig de dennenappels openen en de zaadjes er met zijn tong uithalen.

Vergelijk met de enorme snavel van de appelvink die ook op onze baan broedt.

Verdwenen is de boerenzwaluw die al jaren in onze lockerloods broedde. Ook soms in de fietsenstalling en de greenkeepersloods. De werkzaamheden met de zonnepanelen en bijbehorende aanpassingen hebben de vogel de afgelopen tijd teveel verstoord. Elk voordeel heb z’n nadeel 🙂

Het is te verwachten dat zij de komende jaren weer terug zullen keren.

Hoeveel eigenlijk?

In totaal hebben er de afgelopen jaren 48 soorten vogels gebroed op onze baan. Maar er zijn ook vogels gezien die hier niet hebben gebroed, zoals de visarend, ijsvogel, etc.

Alles bij elkaar zijn er 92 vogelsoorten gezien op de Nunspeetse en dat is heel veel!

Door |2025-03-27T22:37:35+01:0027/03/2025|Categorieën: Natuur|0 Reacties

Geef een reactie