Tiger Competitie 2018

Tiger Competitie 20182020-06-05T13:45:49+02:00

bovenbeeld16-WeCo

logo icon de-nunspeetse-39x45_gscTiger Competitie 2018

De wedstrijdleiding heeft aan Ronald Gorel gevraagd het verslag van de Tiger Competitie 2018 op te stellen. Zijn uitgebreide verslag staat hier vermeld.

De Tigercompetitie 2018 zit er weer op. Na de competitie is deze reeks van 12 wedstrijden (door de heren gespeeld van wit en door de dames van blauw) iets waar diverse mensen naar uitkijken. Maar voordat je het goed en wel beseft is het alweer voorbij en valt er een gat op de dinsdag of de vrijdag.

Dit jaar werd Jan 60 jaar tijdens de TC. Mooie gelegenheid dus om de (oud)winnaar en mede initiatiefnemer voor de TC op de Nunspeetse in het zonnetje te zetten.

Dit jaar was alweer de vierde editie van “de moeder van alle competities”. En ook dit jaar was het weer een feest om deel te nemen.  Voor het eerst waren er 6 wedstrijden gepland op dinsdag en 6 op vrijdag. Dit was een succes! Diverse mensen die andere jaren niet op de dinsdag konden deelnemen i.v.m. werk etc. hebben gretig gebruik gemaakt van de vrijdag. Verder heeft een aantal dames die op dinsdag meedoen met de damesdag, nu ook meegedaan met de TC op vrijdag. In totaal hebben 34 mensen één of meerdere keren meegedaan.

Het was dit jaar wel een competitie met een “randje”. Er waren 12 wedstrijden gepland, uiteindelijk zijn er 10 gespeeld. Er is een wedstrijd gestaakt i.v.m. het onweer en een wedstrijd is geannuleerd i.v.m. het overlijden van Hans Brandt. Hans was een gewaardeerd deelnemer aan de Tigercompetitie vanaf het allereerste jaar. In 2017 eindigde hij op een zeer verdienstelijke 5e plaats. Verder zijn er twee wedstrijden als “reduction only” gespeeld. De wedstrijd op 3 juli was RO i.v.m. het “ongeluk” van ondergetekende. Ik werd ongelukkig geraakt door een golfbal en iedereen die daar getuige van was, was dusdanig van slag dat fatsoenlijke scores niet meer werden behaald. De wedstrijd op 27 juli was RO i.v.m. de extreme hitte die dag.

In alle wedstrijden is weer gestreden van de eerste t/m de laatste hole en van de eerste t/m de laatste wedstrijd. Niet alleen tegen elkaar maar voornamelijk tegen jezelf. Strokeplay spelen vanaf de (zoals we het blijven noemen) backtees is en blijft een uitdaging op Nunspeet. Zoals de founding father van de TC altijd zegt: “Nunspeet grijpt je bij de strot”. En de uitdrukking “ik had weer eens een Nunspeetje” is ook vaak gebruikt (een slechte slag en daaropvolgend nog een slechte bal, chip en drieput, dan heb je opeens een 7 of een 8 op je scorekaart staan ..……………..).

Dit jaar was de ouderwetse bingomolen weer van stal gehaald voor de flightindeling van de volgende wedstrijd. Elke deelnemer heeft een nummer. En door middel van de trekking van de balletjes worden de flights samengesteld. Geheel en al willekeurig. Elke avond is afgesloten met de prijsuitreiking. Er zijn twee bruto prijzen en twee netto prijzen, er is een neary en een longest drive en de birdies worden benoemd. Voor het eindklassement tellen de vijf beste bruto scores.

De laatste avond dit jaar ging het er nog om: wie zou de nieuwe Tigerkampioen worden? Philippe van den Boogert (2e in de tussenstand) was met vakantie en was dus uitgespeeld maar zou hij zijn slag voorsprong op Jan van de Craats vast kunnen houden? Het verhaal doet de ronde dat goede vriend Marc Simonis een live verbinding had met Philippe om verslag te doen van de ronde van Jan. Douglas Driessen had 3 slagen voorsprong op Jan en van beiden was de slechtste score 86. Zou Jan 83 kunnen lopen op de moeilijke luscombinatie Zuid-Noord? Of zou Douglas na een trainingskamp in Spanje de juiste vorm hebben? Het is een spannende strijd geweest met wisselende kansen maar uiteindelijk kwamen ze beiden binnen met een ronde van 88. Geen verbetering van de slechtste score derhalve van beiden.

De TC van dit jaar is dus gewonnen door Douglas (totaal 416 slagen) met als runner up Philippe (418 slagen) en de bronzen medaille was voor Jan ((419 slagen). De birdiekoning was dit jaar Gerald Nijhuis met 9 birdies. De laagste score op Noord was 37 van Douglas, Jan had de laagste score op Oost met 38 en Philippe de laagste op Zuid met 39. Dat zij op het podium stonden dit jaar was geen toeval! Jan had dit jaar de laagste ronde met 78 slagen.

Tijdens de slotavond met een prima buffet (gesponsord door de Nauta Group) werden de dagprijzen en de overall prijzen uitgereikt. In navolging van het Brits Open (waar de Claret Jug al wordt gegraveerd als de winnaar de laatste hole aan het spelen is) werd het bord van de TC al (provisorisch) bijgewerkt. Douglas kon als trotse winnaar op de foto met het bord met zijn naam erop. Uiteraard werd er gespeecht door Douglas. Een quote van hem wil ik de lezer niet onthouden: “als je de Tigercompetitie wint, dan kan je echt golfen!”. Ik denk dat hij nog weleens wordt herinnerd aan deze uitspraak!

Het was weer een mooie en gedenkwaardige competitie. Voor alle facts en figures verwijs ik je graag naar de bijlagen op de website. Hier staat elk detail wat je maar zou willen weten. Toch nog één vermeldenswaardig feit wat niet in de statistieken is terug te vinden. Anouck Hage en Jan Martijn Eijgelaar hebben tijdens de TC van dit jaar hun handicap dusdanig verlaagd dat ze nu single handicapper zijn. Een knappe prestatie!

Tot slot wil ik nog wat mensen bedanken. Jan, Gerald en Wybe Jan als mede TC organisatoren. Wim Evers voor het uitdraaien van de wedstrijdstickers. De medewerkers van Het Rijk van Nunspeet (marshalls, de shop en de bediening). Mede door jullie was elke avond een feestje. De Nauta Group voor het sponsoren van de ballen voor neary en longest en het slotbuffet.  En uiteraard alle deelnemers aan de Tigercompetitie 2018. Zonder jullie is er tenslotte geen TC mogelijk.

Ronald Gorel

Maar na de wedstrijd is de 19e hole altijd een welkome plek om weer bij te komen en alle sterke verhalen uit te wisselen. Er was veel gezelligheid op het terras. Op de foto wachten we wederom op de laatste flights en op de bbq voor de afsluitende ronde. Dank je WJ!

SpelerScore
Beste 5
Bruto
Aantal
Birdies
Beste
Noord
Beste
Oost
Beste
Zuid
1Douglas Driessen4167374140
2Philippe van den Boogert4187394239
3Jan van de Craats4194403840
4Jan-Martijn Eijgelaar4313404140
5Gerald Nijhuis4349434043
6René Groot Bruinderink4573454245
7Wybe Jan Nauta4594414346
8Wim Evers4642414046
9Ronald Gorel4674444346
10Marcel Scholten472414544
11Jan ten Have4772424445
12Chris Bijker4871424545
13Ruud Mulder521525147