Tiger competitie 2024

/, Wedstrijdverslag/Tiger competitie 2024

Tiger competitie 2024

Verslag

door: Ronald Gorel

Algemeen

Dit jaar was de 10e editie van de Tigercompetitie. De Tigercompetitie is een reeks strokeplay wedstrijden die worden gespeeld vanaf de witte tees voor heren en de blauwe tees voor dames. De moeder van alle competities zoals ooit geïntroduceerd door de founding fathers van de Tigercompetitie. Van de vier oorspronkelijke founding fathers maken Wybe Jan Nauta en Jan van de Craats nog steeds deel uit van de Tigercommissie.

Omdat het de 10e editie was, kreeg iedere deelnemer een golfhanddoek met opdruk als herinnering aan 10 jaar Tigercompetitie. Dit jaar was er elke wedstrijd ook weer een neary en een leary. De prijs hiervoor was een doosje Titleist ProV1 ballen met unieke opdruk van 10 jaar Tigercompetitie. Een echt collectors item.

Ook dit keer stonden er 12 wedstrijden op het programma, voor het eerst allemaal op vrijdag. Door hevige regenval moest de wedstrijd van 12 juli worden afgelast. Diverse greens stonden toen onder water.

De regen is trouwens diverse malen een spelbreker geweest tijdens deze editie. Het regenpak moest vaker aangedaan worden dan ons lief was. Gelukkig konden de laatste 3 wedstrijden onder prima weersomstandigheden worden gespeeld.

Wat cijfers

Dit jaar hebben 34 mensen meegedaan aan de Tigercompetitie. En 21 mensen hebben een plaats op de Order of Merit behaald. De voorwaarde hiervoor is vijf keer deelnemen. De bruto score over vijf wedstrijden bepaalt de plaats op de ranking. Speel je meer dan vijf keer mee, dan tellen de vijf beste resultaten. Er is dus altijd de mogelijkheid om jezelf te verbeteren als je vaak meespeelt. Vier mensen hebben het eindklassement net niet gehaald, zij kwamen één deelname te kort. Vier mensen hebben dit jaar 10 van de 11 wedstrijden meegespeeld, te weten Corinne, Erik, Jan van de Craats en Ronald.

In 2024 zijn er 184 rondjes gespeeld, dit betekent een gemiddelde deelname van bijna 17 per avond. Op de slotavond (afgesloten met voor iedereen een dagschotel) waren er 23 deelnemers om de prijsuitreiking van de overall prijzen mee te maken.

Dit jaar zijn er 112 birdies en 3 eagles gemaakt door de deelnemers. De birdiekoning was dit jaar wederom Björn. Ondanks het feit dat hij maar vier keer heeft meegespeeld (en dus niet voorkomt in het eindklassement) heeft hij maar liefst 24 birdies gemaakt. Erik was een goede 2e met 11 birdies en Philippe had er dit jaar 9. De eagles zijn gescoord door Douglas (zeg maar de vader van) op Noord 8 en Thom en Björn op Oost 2.

De oudste deelnemer was John met 76 jaar, de jongste was wederom Björn met 17 jaar. De laagste handicapper bij de start van de competitie was uiteraard Björn (hcp +3,5), de hoogste handicapper was John met 16,0 (= de maximale handicap om deel te mogen nemen). Overigens was de handicap van Björn aan het einde van de competitie +5,3……….. Jan vd C memoreerde dan ook dat de Tigercompetitie een uitstekende opleiding is om een topamateur te worden in het golf.

De beste bruto score was 62, een prachtig baanrecord van Björn. De beste netto score was 60 door Thom (bruto was dit 79 en 48 stablefordpunten). Naast Björn waren er nog 2 deelnemers die alle afzonderlijke lussen onder de 40 slagen hebben gespeeld. Dat waren Erik (daarover later meer) en Douglas. De beste lusscores waren Noord 30, Oost 32 en Zuid 37 (van wie anders dan alle drie van Björn).

Baanrecord

Op 7 juni heeft Björn een magistraal baanrecord van 62 slagen neergezet op de luscombinatie Noord-Oost. Hij maakte deze avond maar liefst 10 birdies en 8 parren. Een baanrecord wat nog lang in de boeken zal blijven staan. Het baanrecord stond al op zijn naam met 68 slagen. Corinne en Gerald waren als flightgenoten getuige van deze unieke prestatie. Zoals Corinne opmerkte na afloop: “het leek alsof hij het dagelijks deed………….”. Omdat Björn een plushandicap heeft en dus slagen moet inleveren op de baan was zijn netto score 66 en had hij 42 stablefordpunten. Zijn handicap ging van +3,6 naar +4,3. Klik hier voor het uitgebreide verslag hiervan.

Winnaar Bruto

De winnaar van de Tigercompetitie 2024 is een nieuwe naam: Erik Rondema. Erik en zijn partner Daniëlle de Jong zijn sinds april dit jaar lid van De Nunspeetse geworden. Hun vorige homecourse was Liemeer, een golfbaan die niet te vergelijken is met Nunspeet qua lay-out. Normaliter hebben nieuwe leden moeite om Nunspeet onder de knie te krijgen als je van een “polderbaan” komt. Dit geldt niet voor Erik! Met een totale score van 391 slagen bruto over vijf ronden is hij dit jaar de glorieuze winnaar. Een dikke proficiat daarvoor! De 5 rondes die optellen tot het resultaat van 391 slagen zijn: 76, 77, 77, 79 en 82.

Zijn afzonderlijke lusscores waren Noord 39, Oost 38 en Zuid 38. Hij was 3 avonden bruto de nummer 1, heeft 10 van de 11 wedstrijden meegespeeld, 11 birdies gemaakt en zijn handicap is gedaald van 6,0 aan het begin van de competitie naar 4,2 op de slotavond. Met name dat laatste is opmerkelijk. Bijna altijd is het zo dat nieuwe leden het eerste jaar van hun lidmaatschap stijgen in hun handicap, omdat Nunspeet een moeilijke baan is. Erik bewijst dat dit niet hoeft. Zijn netto score over de 5 ronden was 357 slagen (NB: 360 slagen is gelijk aan je handicap). Netto was Erik heel knap 2e. In zijn winnaarsspeech gaf Erik aan dat hij de Tigercompetitie superleuk heeft gevonden en volgend jaar zijn titel gaat verdedigen. Daarnaast gaf hij aan dat hij en Daniëlle de ontvangst op Nunspeet als warm heeft ervaren. Ze voelen zich thuis op de Nunspeetse!
Philippe werd dit jaar 2e met een score van 406 slagen, 7 deelnames, 1x dagwinnaar, 2 scores onder de 80 en 9 birdies. En 3e is geworden good old Alle met 414 slagen, ook 7 deelnames, 1x dagwinnaar en 3 birdies.
Alle scores, birdies, lusscores, dagwinnaars, eindklassement etc. kunnen jullie hier vinden.

Winnaar Netto

Hoewel de Tigercompetitie een bruto competitie is, wordt er in Proware via het meerrondensysteem ook een netto score bijgehouden. Dit omdat het voor de hogere handicapper toch wat uitdagend is om in de top van het bruto klassement te komen. En een lage bruto score wil niet altijd zeggen dat iemand dan ook een lage netto score heeft. Hoewel Erik deze competitie het tegendeel heeft bewezen.
Overall winnaar netto was dit jaar Thom Holstege. De basis voor deze overwinning heeft hij gelegd op 31 mei.

Hij kwam toen binnen met een score van 79 bruto, na aftrek van zijn playing handicap van 19 was dit een netto score van maar liefst 60 (48 stablefordpunten). Zijn WHS-handicap aan het begin van de Tigercompetitie was 14,5. Aan het einde was zijn handicap gedaald tot 10,9. Een prachtige prestatie. In het bruto klassement staat Thom op de 10e plaats met 439 slagen. Erik werd met 357 slagen netto 2e en Philippe is met 364 slagen netto als 3e geëindigd. Kortom 2 mensen die bruto in de top van het klassement zijn geëindigd, behoren ook netto tot de besten.
De totale netto uitslag kunnen jullie vinden in Proware. Klik bij een Tigercompetitie wedstrijd op “meerronden” en dan zie je de netto rangschikking.

Kritiek?

Toch nog 2 kritische puntjes die genoemd moeten worden. Door personeelsgebrek bij de horeca was er af en toe wat lichte communicatiestoring en ergernis over en weer. Wij hopen van ganser harte dat dit volgend jaar niet meer voorkomt en we weer prettig kunnen eten, drankje kunnen doen en napraten op het terras. De slotavond van de Tigercompetitie was overigens top verzorgd door de horeca. Dank daarvoor. Tweede kritische puntje is de doorlooptijd. Te veel deelnemers doen te lang over hun ronde. Het is weliswaar strokeplay van de witte en blauwe tees maar………. een ronde van bijna 5 uur is echt veel te lang. De maximum score is dubbel par +1 en het slaan van een provisionele bal is geen doodzonde. De doorlooptijd is echt een verbeterpunt voor 2025 waar iedere deelnemer zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

Tot slot

We kijken weer terug op een geslaagde Tigercompetitie. Ook deze keer weer afgesloten met een mooie slotavond waarop ook de overall prijzen werden uitgedeeld. Jan had een mooi 35 minuten durend betoog waarin heel veel hoogtepunten aan bod zijn gekomen en alle facts en figures een plaats kregen.

Een woord van dank aan alle deelnemers die gezorgd hebben voor 11 leuke wedstrijden. Jan bedankt voor het bijhouden van de klassementen, Gerald voor het verzorgen van Neary’s en Leary’s en het penningmeesterschap en een speciaal woord van dank voor Wybe Jan als trouwe sponsor. Zonder Nauta Group zou de Tigercompetitie wel wat schraler en kaler zijn.

Als allerlaatste twee mooie citaten die Jan heeft genoemd in zijn speech en die alles weergeven waar ook de Tigercompetitie voor staat:

BELANGRIJKSTE AAN (TOP)SPORT: JE MOET ZOVEEL VAN DE SPORT HOUDEN DAT DE UITSLAG VAN DE WEDSTRIJD NIET UITMAAKT

IK WIL GEEN MINUUT VERSPILLEN AAN IETS WAT AL IS GEWEEST, ALS IK DEZELFDE TIJD KAN BESTEDEN AAN BETER WORDEN VOOR DE VOLGENDE WEDSTRIJD.

Door |2024-08-20T22:38:21+02:0020/08/2024|Categorieën: Tigercompetitie, Wedstrijdverslag|1 Reactie

Eén reactie

  1. Eric Tamminga 28 augustus 2024 om 19:16 - Antwoorden

    Complimenten, Ronald. Wat een leuk verslag heb je geschreven. Hulde. En Chapeau. Of is dat dubbelop?

Geef een reactie