Tiger competitie 2023

//Tiger competitie 2023

Tiger competitie 2023

Verslag

door: René Groot Bruinderink

Verslag Tiger Competitie 2023 – “het grote genieten”

Op vrijdag 4 augustus j.l. werd de laatste wedstrijd van de Tiger Competitie 2023 gespeeld. Het was voor de meeste deelnemers geen ronde om lang bij stil te staan. Weinigen hebben de score verbeterd. Na afloop was het echter zeer gezellig. Dankzij goed werk van de penning- en incassomeester Gerald en hoofdsponsor Wybe Jan kon de organisatie aan een grote groep deelnemers goed eten en drinken aanbieden. Het was genieten, en voordat ik het vergeet: de horeca en de (zeer) goede golfers van de bediening bedankt voor jullie hulp na afloop van de rondes. Onze dank en waardering geldt ook voor de receptie, die op positieve wijze haar bijdrage leverde aan het slagen van de Tiger Competitie (ze hebben ook een dagwinnaar geleverd).

Terwijl wij genoten van de eerste verhalen, waren op hetzelfde moment, de twee andere commissieleden, Jan en Ronald, heel druk bezig om alle standen vast te stellen en te dubbelchecken. Ook moesten de statuten er nog bij komen voor een ex-aequo (bij gelijke score wint degene met de absoluut laagste bruto ronde, duidelijk toch). Hieronder volgt slechts een kleine samenvatting van de avond. De opkomst op deze avond was heel goed. Geweldig om te zien dat sommige spelers aanwezig waren, zonder zelf gespeeld te hebben op de afsluitende dag; veel succes gewenst met het herstel van de blessures!

Toch even terug, en in het kort, de Tiger Competitie bestaat uit twaalf strokeplay rondes (de beste vijf scores tellen voor het klassement), die in de zomermaanden afwisselend op de dinsdag en vrijdagnamiddag en -avond gespeeld worden van de backtees door de – enkel gebaseerd op handicap maatstaven – betere golfers van de club. De wedstrijd, ook door sommigen weleens de “moeder van alle competities” genoemd, is inmiddels alweer negen jaar gespeeld en de scores en statistieken zijn in dit overzicht allemaal terug te vinden. Hier tref je ook de top-10 van alle jaren aan, en is voor de meeste frequente deelnemers de grote fluctuatie in individuele prestaties over de jaren heen opmerkelijk te noemen. Een feitje: met uitzondering van René van de Molen (van 486 naar 455!) zijn er heel weinig mensen die hun persoonlijk record overall dit jaar verbeterd hebben. Het wordt kennelijk steeds moeilijker op de Nunspeetse?

Naast Amen corner op Oost-6-7-8-9 zijn nu ook verwachting killers Zuid-1 en Noord-1 toegevoegd als eerste tee struikelblokken. Daarnaast blijft het op Noord-3 en Zuid-4 en -5 geweldig genieten als je nog mag afslaan vanaf de backtees.

In het verslag van vorig jaar, en ook in de 2023 speech van Jan, werd uitvoerig stilgestaan bij het goede nieuws dat onze wedstrijd weer de “Moeder van Alle (hierover straks meer) Competities” en niet meer de “Best of the Rest of Best of the Oldest” genoemd kan worden. Björn staat niet op het scorebord omdat hij, vanwege selectie en (inter-)nationale verplichtingen zijn vijf rondes niet heeft kunnen spelen. Dat gaf weer mogelijkheden voor alle (ja, zo direct hierover meer) andere moedige strijders.

Fantastisch Björn dat je erbij was voor de afsluitende avond om het schild over te dragen aan de winnaar – Alle ! Ja, want als het niet één van de jongste deelnemers is dan waarom niet één van de wat meer senior deelnemers. Alle heeft de 2023 editie met ruime cijfers (en ook mooi onder de 400) gewonnen – en komt dus op het schild in illuster gezelschap.

Ik heb overigens enorm genoten van de reacties en gezichtsuitdrukkingen van Alle, en de meeste andere deelnemers, tijdens de speech van Jan. Wat een verhaal om te genieten was het weer. Het deed ons bijna allemaal even vergeten dat de laatste ronde ook weer geen verbetering van de score had opgeleverd. Want de nestor strooide ruim met cijfers en verhalen, een greep uit de selectie:

 • 40 unieke deelnemers, waarvan vijf dames – Corinne scoorde het best.
 • Op vrijdag hebben we er meer zin in dan op dinsdag, de commissie overweegt om volgend jaar enkel op de vrijdagnamiddag te spelen, gemiddeld namen per ronde 18 golf(st)ers deel.
 • 19 mensen hebben vijf of meer dagen meegespeeld en staan dan in het eindklassement (en er waren tien prijzen!).
 • één deelnemer heeft alle elf keer meegedaan (één ronde is afgelast vanwege het weer).
 • 104 birdies en nul eagles (!) – de baan is echt lastiger geworden dit jaar.
 • Aantal afgekeurde birdies: één vanwege uitholen van de verkeerde gele bal nummer 2 met hoofdletter E, gelukkig zijn die birdies later alsnog gekomen Eibert – wat een verhaal.
 • één persoon presteerde het om iedereen uit dezelfde flight een birdie te geven (Oost-3 – Willem / Wybe Jan  / René.
 • dertien maal een score onder de 80 (waarvan drie van Alle en alle drie de rondes van Björn).
 • Slechts één persoon (die tenminste vijf maal heeft deelgenomen) heeft op alle drie de lussen een beste score onder de 40 – drie keer raden wie? Dus niet Björn …
 • Baanrecord door Björn (68: NO) – Nog slechts één van de zes te gaan (voor 2024? – dan de 69 op OZ verbeteren die door Inder van Werelt in 2009 is neergezet).
 • Gemiddelde winnende score 77 slagen.
 • De netto winnaar scoort gemiddeld een 72,6 over de beste vijf rondes – hij had er wel elf pogingen voor nodig, vaak meedoen loont – en dan wel zorgen dat je niet ook aanspraak maakt op een bruto prijs, want die staan hoger aangeschreven en gaan voor.
 • Aantal maal maximale score (twee keer PAR plus één inschatting op basis van war – stories): 107.
 • Maximale score – zeer ruim boven de 100, velen van ons hebben veel Nunspeetjes gevangen, en helaas soms ook meerdere op één ronde (of zelfs op één hole).

Dan de winnaars, op volgorde van plaats vijf naar plaats één: Philippe, Jan-Martijn, Douglas, Jan vd C, Alle. Björn wint het birdie klassement (9, 3 per ronde), de Noordlus (34 slagen), de Oostlus (34 slagen) en de Zuidlus (37 slagen).

Voor de prijsuitreiking werd dan ook even de tijd genomen, want naast het breed uitmeten van alle statistieken waren er ook eervolle vermeldingen, persoonlijke attenties, en stevige nettoprijzen.

U begrijpt het al, ook de Tiger Competitie 2023 heeft weer veel indrukken achter gelaten. De volledige scores voor deze editie van de Tiger Competitie zijn in dit overzicht terug te vinden.

Het was genieten op de Nunspeetse. We hebben de baan in alle toestanden aangetroffen. Van geelbruin tot diepgroen, van keihard tot receptive, van de kale / tight liggingen tot de woeste rough, van goede greens en tees tot minder goede, bij 35 graden en bij 14 graden met horizontale neerslag. Een zomer en een baan om van te genieten. Want zeg nou zelf, als je op Oost-8 boven op de backtee staat, en je ziet de zon wat lager aan de horizon boven de zandverstuiving hangen – even verderop spelen in het avondlicht zes konijnen – dat is toch echt genieten. Totdat je ineens een harde FORE hoort van Noord-6 (of Oost-6), de konijnen verschrikt ziet weghuppen en je zelf dan toch weer moet denken aan die verloren bal op de vorige hole en de verkeerd gespeelde bal op de hole daarvoor, die ook nog eens een provisional was. Om nog maar te zwijgen over de drie of vier putts, de shanks, de fluffs, de mishits, en de talloze onspeelbare of verloren ballen. Met een beetje Zen en opbeurende flightgenoten lukt het genieten dan meestal alsnog.

Mede-deelnemers: bedankt, ik ga er van uit dat jullie ook hebben genoten. Namens jullie wil ik de Tigercommissie bedanken voor de geweldige organisatie van deze competitie, voor de reality check op de huidige handicap en voor het bieden van de sportieve en leuke uitdaging op de Nunspeetse. Op naar de tiende editie in 2024, die nu al aangekondigd is als een bijzondere lustrumuitgave!

Door |2023-09-19T09:25:27+02:0008/08/2023|Categorieën: Tigercompetitie|0 Reacties

Geef een reactie