Tiger competitie 2020

//Tiger competitie 2020

Tiger competitie 2020

Wedstrijdverslag

door: Ronald Gorel

Dit jaar was alweer de 6de editie van de Tigercompetitie (TC). Een bijzondere editie in meer opzichten. We leven in Coronatijd. Dit betekende dat de TC wel door kon gaan maar in uitgeklede vorm. Geen prijsuitreikingen, geen neary’s, leary’s en longest, geen flightindelingen met behulp van de bingomolen, geen nazit met z’n allen aan lange tafels, geen menukeuzes, geen inschrijfgeld en geen knuffelsessies van Wybe Jan. Wat was er wel: scorekaart uitdelen door een BOA van de dag (Jan v/d Craats heeft hiervoor een speciaal certificaat gehaald), veel nieuwe deelnemers o.a. van oud Harderwold en/of Dorhout Mees, veel goede scores, veel handicapverbeteringen, veel birdies, een aangeklede borrel op de slotavond en 3x een baanrecord. Jan vatte dit op de laatste avond goed samen: het was de TC van de records!

De TC bestond dit jaar uit 10 wedstrijden, de wedstrijden in juni waren nog Reduction Only maar vanaf 1 juli betekende een slecht rondje weer keihard een handicap-verhoging. Maar daar laten de diehards van de TC zich niet door afschrikken. Sterker nog er zijn mensen die tijdens de TC meer dan één keer hun handicap hebben verbeterd zoals Jandaan Felderhoffen Björn Driessen.

Dit jaar hebben 38 mensen één of meer keren meegedaan aan de TC. Maar liefst 27 mensen hebben 5 keer of meer meegespeeld en komen dus voor in het eindklassement. Gemiddeld speelden 24 mensen mee tijdens de TC op dinsdag of op vrijdag. Ook dit jaar is de TC weer vlekkeloos verlopen. Geen onweer, geen regen van betekenis, geen ballen tegen hoofden, etc. Wel waren er twee wedstrijddagen met extreme hitte. Maar ook hier ging iedereen goed mee om.

Deze TC werd er maar liefst 3x een baanrecord gevestigd. Het baanrecord op de back tees bij de heren op de lussen Noord-Oost en Oost-Zuid staat al scherp met respectievelijk 70 (Johan Eerdmans 2011) en 69 (Inder van der Weerelt 2009) maar op Zuid-Noord was het voor verbetering vatbaar. Dit stond sinds 2019 op naam van Jan v/d Craats met 79. Op 19 juni bracht Björn het baanrecord op 78. En op 7 juli werd het baanrecord alweer verbroken. Eerst kwam Wouter Rietvelt binnen met 75 bruto en een half uur later kwam Björn binnen met een scorekaart van 73 bruto. Slechts 1 boven de baan. Hulde aan Wouter en aan Björn!

Naast de baanrecords waren er nog andere hoogtepunten. Ik noem er een paar:

 • 38 unieke deelnemers;
 • 27 spelers in het eindklassement;
 • 4 jeugdspelers die hebben meegespeeld, Björn Driessen, Alex Plakke, Wouter Rietvelt en Britt op den Winkel;
 • oudste deelnemer Rob Oosenbrugh met 72 jaar;
 • de laagste overall score in de 6-jarige historie (Björn met 373 slagen);
 • de laagste bruto score in de 6-jarige historie (Björn met twee keer 73);
 • 12x een score onder de 80 slagen;
 • de meeste birdies in de geschiedenis van de TC (totaal 122);
 • 26 mensen hebben birdies gemaakt waarvan Björn maar liefst 13;
 • Alle de Wit heeft een eagle gemaakt op noord-6 (2de keer in de historie dat er een eagle werd gemaakt, in 2015 had Ivo Lancee een eagle op zuid-2);
 • diverse mensen die hun persoonlijke score over 5 wedstrijden hebben verbeterd, waaronder Jan v/d Craats (die met 399 de barrière van 400 heeft geslecht), Jan “the butcher” ten Have, Jan Martijn Eijgelaar, Jandaan Felderhoff en Ronald Gorel;
 • lage scores per lus: Björn 36 slagen op nboord, Wouter 34 slagen op oost en Björn 35 slagen op zuid.

Los van bovenstaande mooie prestaties is het een gegeven dat iedere deelnemer op zijn of haar manier lol beleeft aan de TC. Een score op een lus verbeteren, een rondje onder de 80 of de 90 lopen of je handicap verbeteren. Daarnaast is het spelen van strokeplay van de back tees (wit voor de heren, blauw van de dames), de manier om een betere golf(st)er te worden. Je leert dan echt goed dat het belangrijk is om de bal in het spel te houden. Ligt je afslag in het bos, kies er dan maar gewoon voor om je bal terug in het spel te brengen. Accepteer maar de bogey of de dubbelbogey. Risico nemen en te veel afstand willen maken levert vaak meer ellende op (lees een 8 of een 9 op je scorekaart.
Het spelniveau was best goed dit jaar. Dit blijkt o.a. ook uit het feit dat er maar 1x een CBA was en die was dan nog maar -1.

De laatste avond op 7 augustus werd Coronaproof afgesloten met een gezamenlijke aangeklede borrel. Het bruine fruit, de kaas en de ossenworst werden gesponsord door de Nauta Group. Dank aan Wybe Jan! Tijdens de laatste avond werden in verband met de Coronacrisis geen prijzen uitgereikt maar wel was er de gebruikelijke speech (zonder sigarendoosje) van Jan v/d Craats en werd de overall winnaar in het zonnetje gezet. En uiteraard op de foto gezet met het bord waar zijn naam op komt te staan. Een bord waar nu zowel vader als zoon opstaan!

Het podium van de TC 2020 was als volgt (totaal van de 5 beste resultaten).

 • Nummer 1 met een prachtige score van 373 was Björn Driessen. Zijn 5 beste rondjes waren 73, 73, 74, 75 en 78. Maar liefst 4x verbeterde Björn zijn handicap. Björn heeft 9 keer meegedaan.
 • Zilver was voor Jan v/d Craats met 399 slagen (ook 9x gespeeld). Een prestatie van formaat tussen het jeugdige geweld want
 • Het brons ging naar de Wouter Rietvelt met 400 slagen (hij heeft 7 keer meegedaan).

Een eervolle vermelding gaat nog naar Alle de Wit. Hij had totaal 401 slagen (10 deelnames) en mist dus het podium op 1 slag.

De TC is een bruto competitie maar toch wil ik ook nog even het podium noemen op basis van de 5 beste netto scores.
1. Björn Driessen met 349 slagen
2. Jan Martijn Eijgelaar met 358 slagen
3. Jandaan Felderhoff met 362 slagen.

Als wat hogere handicapper kan je ook hier je voldoening uit halen. Met een handicap van 10 is het erg lastig om op het bruto podium te komen maar netto kan je dan nog steeds goed gepresteerd hebben. Het netto klassement is terug te vinden in Proware. Als je de TC wedstrijd van 7 augustus aanklikt, en je klikt op “meerronden” zie je de totaal uitslag gebaseerd op de netto scores. Op de website van De Nunspeetse vind je onder de wedstrijdcommissie bij de Tigercompetitie de bruto uitslagen en alle andere facts and figures.

Hieronder nog wat zaken die niet zo makkelijk terug te vinden zijn in de statistieken.
– Er zijn totaal 238 golfrondes gespeeld
– 3 mensen te weten Alle de Wit, Jan ten Have en Ronald Gorel hebben alle 10 wedstrijden gespeeld. En 11 mensen hebben 9x deelgenomen.
– Hoogste aantal stablefordpunten: Corinne Noordman met 45 (rondje van 63 netto)
– Grootste daling in handicap: 2,3 punt door Corinne Noordman maar ook eervolle vermeldingen voor Jandaan (3x zijn handicap verbeterd totaal 1,5 punt) en Björn (4x zijn handicap verbeterd, totaal 1,2 punt).

Als allerlaatste dank aan alle deelnemers aan de Tigercompetitie 2020. Zonder jullie is er tenslotte geen TC mogelijk. De voorbereidingen voor de TC 2021 zijn alweer gestart.

De totale uitslag vind je hier.

Statistieken vanaf 2015 vind je hier.

De winnaar

Meer foto’s van deze avond vind je hier.

Door |2021-08-18T18:02:46+02:0013/08/2020|Categorieën: Tigercompetitie|2 Reacties

2 Comments

 1. Jan Meijboom 13 augustus 2020 om 19:04 - Antwoorden

  In de eerste plaats Ronald complimenten voor dit prachtige verslag, alsof we zelf meededen. Winnaars gefeliciteerd, met name het jonge talent Bjorn.

 2. Eric Tamminga 14 augustus 2020 om 00:57 - Antwoorden

  Complimenten aan de organisatie. Heb er van genoten. Björn, proficiat met je prachtige spel. Mijn eerste TC: dit smaakt naar meer.

Geef een reactie