Wijziging handicapregels

//Wijziging handicapregels

Wijziging handicapregels

Op 30 september jl. werd door de NGF het Nationaal Handicap Symposium georganiseerd om uitleg te geven over de veranderingen waarmee zij het handicapsysteem in Nederland toegankelijker willen maken. Ruim 220 vertegenwoordigers van 140 golfclubs en -banen kwamen naar Utrecht om te horen waarom er veranderingen komen, wat die veranderingen zijn en hoe de handicapcommissies dit kunnen aanpakken. De Nunspeetse was ook vertegenwoordigd door ondergetekende.

Waarom gaat er iets veranderen?
De wereld verandert en de wereld verandert snel. De NGF is ervan overtuigd dat de golfwereld en dus ook de NGF daarin mee moeten om aan de wensen van de golfers te kunnen voldoen. De afgelopen jaren heeft de digitale wereld flinke sprongen gemaakt en dat biedt goede mogelijkheden om golf toegankelijker te maken. Het handicapsysteem wordt door veel golfers nog steeds als ingewikkeld ervaren. Dit maakt het lastig om het doel om spelers te stimuleren meer scores in te leveren te bereiken. Immers, meer qualifying scorekaarten betekent een actuelere handicap en betere golfers! Ruim 85% van de aanwezigen bevestigde, via een interactieve tool, dat ze het eens waren met de overtuigingen van de NGF.

Wat is de basis?
De basis van het handicapsysteem is het vertrouwen in de golfer. Het is de verantwoordelijkheid van de golfer om integer en op de juiste manier om te gaan met de eisen van het handicapsysteem.

Wat verandert er niet?
De berekening van handicaps, de buffers, CBA-berekening et cetera gaat voorlopig niet veranderen. Als er een nieuw handicapsysteem wordt ingevoerd, zal dit op zijn vroegst 1 januari 2020 zijn.

Wat gaat er veranderen?
De belangrijkste veranderingen die op 1 januari 2018 van toepassing zijn, worden hieronder toegelicht.

De marker
– Is en blijft verplicht!
– Middel om de kwaliteit van het handicapsysteem te behouden.
– Marker moet traceerbaar zijn.

Vooraf registreren Q-kaart
Dit is onderdeel van het EGA-handicapsysteem. Het vooraf registreren moet uiterlijk op de 1e tee gebeuren. De ouderwetse gele sticker komt te vervallen. Uiteraard mag je wel altijd de Q-kaart van te voren aanmelden via de Proware kiosk (met het bijbehorende etiket wat je dan krijgt uit de kiosk) maar dit is geen verplichting meer.

De volgende gegevens moeten worden ingevuld (via de golf.nl app of de papieren scorekaart):
– Dat het een qualifying ronde is.
– De kleur tee waarvan gespeeld wordt.
– Of het een 9 holes of 18 holes ronde betreft.

Indienen van de scorekaart
– Zo snel mogelijk.
– In ieder geval voordat de volgende kaart wordt ingediend.
– Indienen kan via de golf.nl app, het inleveren van de papieren scorekaart in de bekende brievenbus of digitaal via de Proware kiosk of via de website.

Meerdere 9 holes ronden op één dag
Op dit moment is het niet toegestaan om meerdere qualifying 9 holes ronden op één dag te spelen. De 9 holes ronden worden steeds populairder en diverse vormen komen steeds vaker voor. Bijvoorbeeld:
– 9 holes op baan X en 9 holes op baan Y
– 9 holes op de grote baan en 9 holes op de par-3 baan
– 9 holes ’s ochtends en 9 holes ’s avonds.
Met ingang van 1 januari 2018 wordt het mogelijk om meerdere 9 holes ronden op één dag qualifying te spelen.
Het mag duidelijk zijn dat het niet de bedoeling is om een Q-kaart van 18 holes “op te knippen” in twee keer een Q-kaart van 9 holes.
De veranderingen gaan in per 1 januari 2018. De softwareleveranciers zijn nauw betrokken bij de aanpassingen.
Als blijkt dat aanpassingen technisch nog niet in orde zijn op 1 januari 2018, dan laten wij dit uiteraard weten

Door |2019-01-07T16:40:42+01:0030/09/2017|Categorieën: Handicap & regels|0 Reacties