Who is affraid of Red, Yellow and Blue

///Who is affraid of Red, Yellow and Blue

Who is affraid of Red, Yellow and Blue

Wedstrijdverslag

door: Thijs van der Schee

Red yellow and blue en het nieuwe normaal

Het blijft een van de leukste wedstrijden van het jaar. Voor 2/3de van de dag speel je de baan van een andere tee dan je normaal doet. Maar wat is normaal? En is normaal eigenlijk nog wel juist?

Neem nou de gemiddelde boer. Wat de boer niet kent, dat vreet ie niet. Normaal maakt de boer zich niet druk over stikstofwaardes in zijn grond. Maar de tijd verandert en nu loopt de boer zich op te vreten over alle materie en nieuwsberichten rondom stikstof.

Neem nou de gemiddelde programmeur. Normaal maakt ie een inschrijfformulier voor een website waar iemand kan aangeven of ie een man of vrouw is. Tegenwoordig moet de programmeur ook mogelijkheden als onbekend/ genderneutraal of anders opnemen in zijn formulier.

Neem nou de gemiddelde golfer. Normaal was de gele tee voor mannen en rood voor vrouwen. Maar elke golfer verandert, wordt ouder, de handicap wijzigt en afstand maken is een variabele geworden in plaats van een zekerheid. Toch is de gemiddelde golfer nog steeds geneigd om te blijven hangen in de stelling dat een tee-kleur gekoppeld is aan gender. Maar is dat dus nog normaal? Of moet de programmeur van Proware eens aan de bak om het inschrijfformulier voor wedstrijden geheel open te laten qua kleur tee? Een systeemverandering is sowieso nooit een oplossing op zich. Verandering zit vooral in de hersenen. Die zijn vaak meer geprogrammeerd dan de software en bestaat vooral uit oude denkpatronen. Mannen horen af te slaan vanaf Geel, vrouwen vanaf Rood. Wat wordt er over mij als man gezegd als ik standaard vanaf Blue or Red ga spelen?

Nunspeet is een pittige baan en het is maar voor weinig mensen weggelegd om vanaf geel lekker te spelen. Weet je dat de NGF als norm heeft gesteld dat je tussen de 190 en 225 meter ver moet kunnen slaan om vanaf geel te mogen spelen? Geen man of vrouwennorm maar een afslagafstandsnorm (lekker woord voor Scrabble/ Wordfeud). Wat het betekent voor jou is meer spelplezier. Wellicht is het jou ook opgevallen dat de speelsnelheid op de lussen Zuid (Rode tee) en Noord (blauwe tee) geweldig was. En Oost (gele tee) dramatisch. Kleur van de tee hoort bij de norm van spelniveau, dat is dus tegenwoordig normaal. En hoe meer dat nieuwe normaal is toegepast, hoe beter de spelsnelheid, hoe beter de scores en hoe hoger het spelplezier.

Genoeg politiek, genoeg gefilosofeerd. Het gaat mij te ver om te stellen dat we de gele tee-box moeten barricaderen met hooibalen.

Hopelijk heb jij gewoon net zoals ik genoten van deze wedstrijd en ervaren dat spelen vanaf een andere tee dan normaal, echt tof is. Het laat je nadenken over strategie, over het benaderen van de hole en de clubkeuze die dus noodzakelijk is. Het zet “normaal” in een ander daglicht en het kraakt de hersens. Het geeft je een heerlijk oncomfortabel gevoel. Douglas Driessen had daar echter geen last van. Die “brak de baan af” met een eagle en 5 birdies en 0 (!) bogeys in 27 holes. Hij kwam binnen met 64 punten. Dat is 10 (!) meer dan de reguliere 54 die je hoort te halen op basis van je handicap. Dit is dus echt niet normaal. We noemen hem vanaf nu de “Red, Blue, Yellow Submarine”. Philippe en Wim Evers hadden even geen rekening gehouden met dit duikbootgedrag. Hun scores waren ook subliem maar kwamen niet in de buurt.

Monique Apel won bij de vrouwen. Chapeau! Sowieso tof dat zoveel dames de uitdaging aan zijn gegaan. Blauw en geel in het bijzonder, vragen nogal wat van de dames. Oost 1 brengt het water ineens in het spel, Oost 4 de grote bosjes, Oost 6 de heuvels en aan Oost 9 komt geen eind. Licht masochistisch moet je zijn om hier van te genieten als je geen 200 meter slaat. Als je dan toch 49 punten haalt, dan ben je een hele grote. Goed gedaan Monique. En ook grote complimenten voor Yvonne, Ankie en Anouck en de andere dames.

De winnaars

DamesRood/ ZuidGeel/ OostBlauw/ NoordTotaal score
1Monique Apel17161649
2Yvonne Schipper16151748
HerenRood/ ZuidGeel/ OostBlauw/ NoordTotaal score
1Douglas Driessen20222264
2Phillippe van den Boogert18211958
3Wim Evers20191756
4Jos Schoot Uiterkamp20181654

Door |2022-08-24T14:27:52+02:0024/08/2022|Categorieën: Wedstrijdverslag|3 Reacties

3 Comments

 1. Coen Holstege 25 augustus 2022 om 12:30 - Antwoorden

  Beste Thijs,

  Wat een leuk verslag. Vooral het stukje van welke kleur gaat men spelen spreekt mij erg aan.
  Wel wil ik even kwijt dat bij de Heerendagen al een aantal jaren de mogelijkheid van de t-keuze bestaat en daar wordt ook gebruik van gemaakt al is het mondjesmaat.
  Ik denk dat je hier een punt hebt aangesneden waar men zich eens ten rade moet gaan “speel ik wel van de juiste kleur die bij mij past”
  Spelplezier zal zoals jij ook aangeeft hoger zijn.

  Coen Holstege

 2. Jan de Gier 27 augustus 2022 om 18:24 - Antwoorden

  Geweldig verslag Thijs!

 3. Monica Menke 28 augustus 2022 om 18:07 - Antwoorden

  Wat een schrijftalent Thijs. Heel erg leuk. Hier is echt werk van gemaakt. Dank!

Geef een reactie