Vleermuizencursus op het Rijk van Nunspeet

/, Natuur/Vleermuizencursus op het Rijk van Nunspeet

Vleermuizencursus op het Rijk van Nunspeet

In het voorjaar werd op de club een cursus vleermuisherkenning georganiseerd, door vleermuizenkenner Herman Heskamp in samenwerking met de Flora en Fauna Commissie. Het Rijk had gezorgd voor een scherm, koffie/thee en een vergaderzaal.

In totaal waren er 23 deelnemers.

De cursus was uitermate leerzaam en goed gegeven, maar af en toe ook wel ingewikkeld. De vleermuizen moet je namelijk herkennen aan de hand van hun geluiden met behulp van een zogenaamde batdetector. De vleermuizen maken geluiden tussen de 20 kHz en 100 kHz, dit is te hoog voor het menselijk gehoor. De batdetector vertaalt deze hoge geluiden naar hoorbare geluiden voor de mens, deze geluiden zijn van elkaar te onderscheiden door geoefende personen. De geluiden die klinken dan als ratels, klikjes, gekraak, smakkende en droge klikjes, niet eenvoudig dus.

Overigens gebruiken de vleermuizen deze geluiden om zich in de nacht te oriënteren (echolocatie) en om hun prooien (vliegende insecten) te vangen.

Na de cursus zijn de deelnemers verdeeld over 3 groepen, die ieder begeleid werden door een specialist. Voor elke lus was er een groep.
In totaal zijn er 5 soorten vleermuizen waargenomen, veel dwergvleermuizen, enkele ruige dwergvleermuizen, rosse vleermuis (deze is ook heel mooi in de schemer gezien), een enkele laatvlieger en als klap op de vuurpijl kwam er uit de analyse van de geluidsopnamen nog een watervleermuis naar voren. Zoals te verwachten boven de grote vijver.

Al met al een zeer goed resultaat, die aangeeft dat onze golfbaan ook belangrijk is voor vleermuizen. Wat goed is voor de biodiversiteit.
Met de opgedane kennis kunnen we in de toekomst met enige regelmaat de vleermuizen inventariseren en zo monitoren.

Na de cursus heeft Herman ons een ontwerp voor een vleermuizenkast gegeven. Na twee dagen had Arend al twee vleermuiskasten gemaakt, deze hangen nu in de baan, 1 bij de greenkeepersloods en 1 bij de vijver van oost-3.

Alle de Wit
namens de Flora en Faunacommissie

Door |2022-09-09T09:12:32+02:0005/09/2022|Categorieën: Communicatie, Natuur|0 Reacties

Geef een reactie