Nieuw: De Flora en faunacommissie

/, Natuur/Nieuw: De Flora en faunacommissie

Nieuw: De Flora en faunacommissie

Jazeker, je leest het goed!

Recentelijk is een nieuwe commissie opgericht binnen onze vereniging en wel de Flora en Fauna Commissie. Initiatiefnemer is Alle de Wit, bioloog van huis uit. Een geweldig leuke, nuttige en vooral ook leerzame aanvulling op het clubleven, vooral door de diversiteit die onze bosrijke baan kent op beide gebieden.

Want hoe interessant en boeiend is het niet om meer te weten te komen over wat er allemaal bloeit, groeit, leeft en vliegt in de natuurlijke omgeving waar wij met regelmaat achter ons balletje aan mogen jagen?

De commissieleden zijn allen kenners:

Alle de Wit ( bioloog), Eric Metselaar (hoofdgreenkeeper), Frans Roelofs (vrijwillig boswachter), Arend Goedvree (bouwer van de diverse insecten- en nestkasten op de baan) en Peter Hemmen (general manager van het Rijk van Nunspeet).

Alle commissieleden zijn uiteraard ook lid van onze vereniging.

Het spreekt voor zich dat het bestuur zich met unanieme instemming heeft geschaard achter dit mooie initiatief. De commissie valt onder de bestuurlijke verantwoording van Thérèse Leeman en Wybe-Jan Nauta, afwisselend dan wel gezamenlijk.

De doelstelling.

Doelstelling van deze nieuwe commissie is het vaststellen, volgen en bevorderen van de biodiversiteit op de golfbaan.

Deze doelstelling gaat prima samen met de Geo-certificering, vroeger “committed to green” geheten.

Activiteiten.

Wat voor activiteiten kan (en zal ongetwijfeld!) de flora en fauna commissie gaan ontplooien?

Met veel enthousiasme zijn ons de volgende ideeën voorgelegd:

  • het inventariseren van de broedvogels om de vogelstand vast te stellen en te volgen, wat overigens dit jaar al is uitgevoerd volgens de BMP-methode van Sovon. Kenners weten ongetwijfeld wat deze methode inhoudt, terwijl leken, als ondergetekende, hierover in de toekomst ongetwijfeld meer te weten zullen komen………..
  • het ophangen van nestkasten voor vogels en vleermuizen,
  • het plaatsen van bijen- en insecten hotels,
  • het plaatsen van muizenruiters en takkenrillen voor kleine zoogdieren, wat voedsel betekent voor uilen; N.B. Ook voor deze vaktermen geldt het “leken leerproces” ,
  • plekken met wilde bloemen voor vlinders en insecten inzaaien,
  • adviseren over natuurlijk beheer van de golfbaan,
  • het organiseren van natuurexcursies op de baan; de eerste zal kort na de oprichting plaatsvinden.
  • middels publicaties PR binnen golfclub genereren en melding maken van de activiteiten van de commissie,
  • het plaatsen van een Natuurbord in de hal van het clubhuis met foto’s van vogels, vlinders en andere soorten natuur op de baan.

Een zeer ambitieus programma, dat vast iedereen nieuwsgierig zal maken, maar wat ook zeker de nodige tijd in beslag gaat nemen om op te starten, te organiseren en uit te voeren.

Wij hopen dat veel leden zich zullen gaan interesseren voor al hetgeen zich op onze prachtige baan afspeelt in de natuur. De eerste excursie staat inmiddels gepland voor 1 augustus a.s. om 07.00 uur in de ochtend. De aankondiging volgt nog.

Houd de website daarvoor aandachtig in de gaten!

FTK
Communicatiecommissie

Door |2020-07-20T17:54:01+02:0020/07/2020|Categorieën: Communicatie, Natuur|0 Reacties

Geef een reactie