Nestkastjes op de Nunspeetse

/, Natuur/Nestkastjes op de Nunspeetse

Nestkastjes op de Nunspeetse

Al jaren worden er nestkasten voor vogels geplaatst rond onze golfbaan. Deze werden gemaakt en geplaatst door Arend Goedvree, fervent golfer en vogelliefhebber.

In 2020 is de Flora- en Faunacommissie opgericht. Daar is het plan opgevat om de vogelstand te stimuleren door het plaatsen van extra nestkasten. Daar zijn diverse redenen voor, stimulering van de biodiversiteit, bestrijding van de eikenprocessierups, de bestrijding van emelten en engerlingen op de greens en het is natuurlijk leuk om veel vogelsoorten op de baan te zien.

De eikenprocessierups wordt vooral gegeten door kool- en pimpelmezen. De mezenkasten zijn dan ook allemaal in de buurt van eiken geplaatst..

Rond de greens van Noord-3, -4 en -5 hangen veel nestkasten voor spreeuwen. De reden hiervoor is dat spreeuwen met hun fijne snavel insectenlarven uit de greens halen om op te eten. Dit zijn met name emelten en engerlingen (larven van langpootmuggen en kevers, die de wortels van het gras eten). De greens blijven hierdoor onbeschadigd. Dit is een mooie vorm van ecologische bestrijding.

In november 2020 zijn er inmiddels 75 extra nestkasten geplaatst, voor kool- en pimpelmezen, vliegenvangers, gekraagde roodstaart, grote bonte specht, draaihals, roodborst, witte kwikstaart, winterkoning, bosuil en holenduif.

Deze nestkasten zijn gefinancierd door het Rijk Golfbanen.

In 2021 gaan we kijken hoeveel en welke vogels er broeden in de nestkasten. Ook zullen we in een volgende natuurexcursie aandacht besteden aan de nestkasten.

Als je de volgende keer golft kijk dan eens rond en probeer eens wat nestkasten te spotten.

De Flora en Fauna Commissie,

Arend Goedvree
Frans Roelofs
Alle de Wit

Door |2020-11-16T18:01:08+02:0016/11/2020|Categorieën: Communicatie, Natuur|1 Reactie

Eén reactie

  1. Jan deGroot 18 november 2020 om 11:04 - Antwoorden

    Wat een super goede actie mannen! Hopelijk gaan we daar volgend jaar allemaal van genieten en profiteren. Bedankt voor jullie inzet!

Geef een reactie