Maandbeker april

Maandbeker april

Wedstrijdverslag

door: Jan van de Craats

On- en off-season op De Nunspeetse

In de golfsport kun je met recht spreken over een zogenaamd on – en off-season. Zeg maar de periode april t/m oktober is het (game) on en in de periode november t/m maart is het meer off! Akkoord met de huidige klimaatveranderingen worden deze scheidslijntjes wel wat dunner…

Enkele typerende kenmerken van on- en off-season zijn: de baan is wel en niet qualifying, zomer- en wintertees, het niet en wel plaatsen van de bal, de kwaliteit van de baan (bijvoorbeeld wel of geen extra uitrolmeters op de fairway en snelle of langzame hobbelige greens) en last nut but least het weer. Golfen met fraai lenteweer vereist toch andere skills dan met regen & wind (natte baan & andere kleding).

In het besef dat golf ook een mentale sport is, geeft het type weer ook (on)bewust een andere mindset. Je krijgt te maken met een ander verwachtingspatroon. Dat geldt zeker voor de golfers, die het off-season hebben gebruikt om te schaven aan de techniek. Op De Nunspeetse kun je daar nog een nieuwe dimensie aan toevoegen, namelijk de aanschaf van nieuwe clubs c.q. set. In de afgelopen maanden was dit trending topic op De Nunspeetse: relatief veel (competitie) spelers schaften nieuwe wapens aan (al dan niet voorzien met een ijzerzaag…).

Welnu op zaterdag 6 april was het eindelijk zover: spelen om het echie in de 1ste maandbeker van het on-season. Het was een prachtige lentedag en iedereen had er zichtbaar duidelijk zin in!

Zoals bekend kent de maanbeker 2 categorieën en spelvormen, te weten: categorie 1 hcp 0 t/m 16 & strokeplay en categorie 2 handicap 16 en hoger & stableford. Eigenlijk dus twee totaal verschillende ballgames, die bij de telkenmale te maken clubkeuzes een belangrijke rol spelen. Of anders gezegd; neem ik wel of geen risico met een mindere ligging van mijn bal… Bij strokeplay ben je na een verkeerd uitgepakte keuze, en een zeer slechte score, de pineut en bij stableford heb je in principe nog voldoende holes om dat nog te herstellen.

Ik speelde met Marc Simonis en Thijs van der Schee, waarbij beide spelers z’n ongelukkige uitgepakte hole voor hun kiezen kregen. Bij Marc was dit reeds op de 1ste hole het geval, een 9(!), en dan moet je nog 17 holes spelen… Gelukkig toonde Marc te beschikken over mentale veerkracht en maakte hij op hole 2 een birdie. Thijs, die door de start van de NGF-competitie nog in de Matchplay-modus- stand stond (weer een totaal andere spelvorm), had op de par 3 van Noord-7 een “even Apeldoorn bellen momentje” door een 9 te scoren. Ook Thijs toonde karakter en speelde met een ronde van 87 strokes (stableford 36 punten) een goede ronde. Natuurlijk heb je baas boven baas. Jan de Gier ging met zijn bal in de bunker voor de green van Oost-5 totaal de mist in: 14 strokes! Zover onbekend, de bunker op Oost-5 is een van de diverse bunkers op De Nunspeetse waar veel te veel zand in ligt en eigenlijk Nunspeet onwaardig…. Gelukkig bleef Jan vriendelijk lachen op hole 19 en nam er maar een extra sapje op…

Voor het noodzakelijke evenwicht, er zijn ook spelers die zich met een positieve score op een hole wisten te onderscheiden. Kees van der Ham, u weet wel, de golfer die nooit opgeeft en recent voorzien is van een nieuwe set, scoorde op Oost-9 een eagle! Achteraf was deze laatste slag, een schot van 180 meter (vergelijkbaar aan een hole in one op een par 3), doorslaggevend voor de eindoverwinning. Om Kees te citeren: “die ene slag maakte van mijn redelijke ronde een hele goede ronde”. Kees eindigde net als Jan ten Have en Jacco (fonetisch uitgesproken: Jakko) met 71 netto, maar Kees ging er op basis van een betere 2de 9 met de buit vandoor. Dit laatste herhaalde zich ook bij bepaling van de winnaar van de beste bruto score, goed voor een doosje pro V1-ballen, waarbij Kees net als Jacco en ondergetekende 80 maakten.

Vermeldenswaard om nog te vertellen is dat Kees en ik samenspelen als greensome-koppel in de NGF-competitie en voor het spelen van de maandbeker nog twijfelden over de keuze “Wie slaat de 2de bal”? Dit probleem is dus nu van tafel…

Bij categorie 2 gaven ook de scores op de laatste 9 holes de doorslag. Immers, Marianne Kers, Thea de Groot en Karsten Bos eindigden met de prima score van 36 stableford punten allen gelijk. Zoals uit bijgaande einduitslag te zien is, trok hierbij Marianne aan het langste eind.

Tenslotte maak ik van deze gelegenheid gebruik om de winnaars te feliciteren en u allen een geslaagd on-season toe te wensen.

“Winnaar van de 7e prijs ”(wie heeft dat ooit bedacht?)
Jan van de Craats

De winnaars

Maandbeker 1NaamHCPPl HCPNetto score
1Kees van der Ham7.9971
2Jan ten Have11.41371
3Jacco van Dam8.3971
4Harry Kunzel12.31472
Maandbeker 2NaamHCPPl HCPSTBF Score
1Marianne Kers19.42536
2Thea de Groot16.82236

Door |2019-11-08T09:44:43+01:0007/04/2019|Categorieën: Wedstrijden, Wedstrijdverslag|0 Reacties

Geef een reactie