Joke Donkers in gesprek met Robert-Jan Derksen

//Joke Donkers in gesprek met Robert-Jan Derksen

Joke Donkers in gesprek met Robert-Jan Derksen

Joke Donkers in gesprek met Robert-Jan Derksen.
Robert-Jan steekt enthousiast van wal over de golfacademy. Het systeem om goed te leren putten, meteen gevolgd door: als je hier binnen kunt putten, heb je een kans dat je het buiten ook kunt! De mogelijkheden om op de academy te leren putten zijn optimaal. Geen wind, geen grassprieten die verkeerd staan, geen korreltjes, putjes noem maar op. Leren golfen op de academy is voorbehouden aan de hele goede spelers. Niet eens zozeer omdat hoge handicappers niet welkom zijn. Er is gewoon geen capaciteit om meer golfers te trainen. Ca. 50 golfers krijgen individueel les. Per keer 2½ uur achter elkaar en minstens 25 uur per jaar. De zeer jeugdige golfers, de jongste is 13, krijgen wel met zijn tweeën les zodat degene die er even ‘niet meer bij is met zijn concentratie’ even iets anders kan gaan doen.

Dr. Paul Hurion heeft de software (golfbiomechanica) voor de academy ontworpen die slechts twee golfacademy’s gebruiken. Eén in Nederland en één in Engeland. Daarnaast wordt de biomechanica software gebruikt voor andere sporters zoals atletiek, cricket en voetbal. Je kunt hierdoor bijv. meten of je met beide benen en voeten dezelfde druk uitoefent en of je lichaam in balans is. Met een onstabiele houding is een constante putting stroke onmogelijk. Dat probleem gaat je op de baan nog meer parten spelen en op het moment dat je tijdens een wedstrijd onder druk staat om te presteren, tja.

De vertrekrichting van een put ligt voor 95% aan de juiste stand van je blad van de putter. Dat kun je alleen bereiken door regelmatig te lessen én te blijven oefenen. Dat wordt nauwelijks gedaan, ook niet door de professionals. Als het goed gaat in de baan wordt al snel gedacht “ik kan putten”. Waarom zal ik daar dan op trainen. Een slecht geslagen put met een verkeerde lijn kan er in gaan. Met andere woorden, twee verkeerde dingen kunnen er voor zorgen dat de put toch valt. Hierdoor kan men denken dat men goed put, maar in feite is het geluk en is constantheid ver te zoeken.

De vereniging wil golf op een hoger niveau brengen o.a. door meer jeugd te trekken. Heb je daar tips voor?

Robert-Jan, af en toe aangevuld door Hayo Bensdorp, heeft daar wel ideeën voor. Organiseer groepslessen met leuke activiteiten en betrek de ouders daarbij samen met een enthousiaste pro. Focus niet alleen op golf. Ga eens kijken bij de Rosendaelsche waar golflessen worden afgewisseld met o.a. fitness en spelletjes. Op de Nunspeetse kunnen de kinderen heerlijk verstoppertje spelen. Zorg ervoor dat kinderen zich thuis voelen. Richt een speelhoek in zodat kinderen zich kunnen vermaken en zorg voor goede vrijwilligers. De zondag is in Zweden voor de jeugd en de familie. Spelen, eten, drinken, een compleet dagprogramma voor het hele gezin. Zoek de samenwerking/uitwisseling met andere sportclubs, hockey, voetbal, tennis etc. Tot slot, laat kinderen het 1e jaar en misschien ook nog het 2e jaar welkom zijn door ze gratis te laten spelen.

Zie je voor jezelf landelijk een rol als coach voor jeugd met potentie?

Zeer zeker. Ik ben aan het kijken hoe ik de golfacademy groter kan maken. Daarvoor is de ruimte op Nunspeet te beperkt. Het is mijn droom om een totaal concept te ontwikkelen, een golfschool die alles biedt voor golfers met potentie en de drive om het beste in hun zelf naar boven te halen. Mijn rol daarin is die van leidinggevende en begeleider/coach. Mijn specialiteit is het hele gebeuren op en rondom de banen. Hoe bereid je je voor, hoe benader je en speel je een baan die in perfecte staat is gebracht voor een toernooi? Dat is echt totaal iets anders dan spelen op banen waar de niet professionals op spelen.

Hoe kijk je aan tegen golf door vrouwen?

Ik volg het golf van de amateurs. De professionals volg ik niet echt. Het is van een lager niveau dan het golf door mannen. Ik ben van mening dat de lengte van de baan voor de vrouwen niet in verhouding is met die van de mannen. Met de driver valt het verschil vaak niet op door de korting. Met de tweede slag is het anders. De mannen halen de green terwijl de vrouwen daarvoor een 3e slag nodig hebben. Hayo vult dit aan met de 14 tot 17% regel. De baan voor de vrouwen zou 14 tot 17% korter moeten zijn en dat is vaak bij lange na niet het geval.

Zou je de mindset van golfers kunnen beïnvloeden om meer prestatiegericht te spelen?

Omdat golf in populariteit afneemt zijn er alternatieven bedacht om de golfsport aantrekkelijker te maken. Een Q-kaart spelen op 9 holes. Zelfs singlehandicappers mogen dat! Is het goed voor het spel? Ik vraag me dat af. Er wordt ook gesproken over een nieuwe toernooivorm over 6 holes. De levenswijze is de laatste jaren sterk verandert. Kinderen spelen niet meer buiten, golfers vinden dat 18 holes spelen teveel tijd kost. Ook het spelen van kampioenschap wedstrijden strokeplay over 4 dagen is al teruggebracht tot 3 en soms zelfs 2 dagen. Voor de serieuze golfer is het belangrijk dat het leuk is om te kunnen oefenen. Ga eens kijken op het golfcenter Seve in Rotterdam. Dat is een mooi voorbeeld.

Wat te doen aan langzaam spel?

Sla een provisional als je de bal in het bos slaat, en ken de etiquetteregels. Die zijn nog belangrijker dan de golfregels. Waar zet je je tas neer? Hou tempo in de baan op weg naar je volgende slag.

Tot slot, wat kunnen wij, golfers, van je leren qua instelling, houding en benadering van het spel?

Robert-Jan is daar duidelijk over. Niets gaat vanzelf. Oefen doelgericht. Elke oefenbal die hij slaat is gericht op een doel. Een ½ uur oefenen heeft dan meer kwaliteit dan 10 uur oefenen op de wijze zoals de amateurs dat doen. En oefen niet alleen op die drivingranch. Ken je eigen spel, kijk eerst naar de ligging van je bal en kies dan de juiste club.

Door |2018-03-04T14:25:59+01:0007/11/2016|Categorieën: Communicatie|0 Reacties