Interview met Brian en Carolien

//Interview met Brian en Carolien

Interview met Brian en Carolien

Hoe gaat het met de jeugd?

Als leden van de Jeugdcommissie kunnen Carolien en Brian makkelijker meedenken over het aantrekken van jeugdleden. Ze zijn blij met die samenwerking waarbij ook het meewerken van Het Rijk en de golfvereniging een belangrijke rol speelt. De samenwerking heeft dit jaar al aardig wat resultaat opgeleverd. Inmiddels zijn er ruim 30 jeugdleden actief bezig om het golfspel te leren.

Toen Brian zo’n 9 jaar geleden op De Nunspeetse begon was hij verbaasd dat er geen jeugd was. Komend van Het Rijk van Nijmegen was hij zo’n 10 jeugdgroepen gewend. Samen met Fokje Hospes is toen ook een eerste succesvol jeugdprogramma opgezet. Van de toppers die daar uit voortgekomen zijn; Esmeralda, Floris en Laurence, laat Esmeralda ons regelmatig weer genieten met prachtige uitslagen, dit jaar resulterend in Clubkampioen matchplay en Clubkampioen foursome.

Weer, want ze is een tijdje weggeweest. De jongere golfers met de leeftijd 16/17 jaar krijgen andere interesses. Het is dan lastig om ze vast te houden. Ook voor de andere jeugdgroepen hebben Carolien en Brian samen met de Jeugdcommissie daarom een lesprogramma ontwikkeld vanuit de wensen en behoeften van de jeugd. En dat werkt! Zo wordt er op gelet dat leeftijdsgenoten als groep kunnen lessen. Samen lessen zorgt voor verbinding. Daarnaast is er behalve techniek en competitie ook gelegenheid voor fun. Niet alleen lessen met elkaar, juist ook spelen met elkaar. Maandbeker, Sinterklaaswedstrijd, Funwedstrijden en bootcamp, speedgolf …

Via Facebook kun je de verrichtingen van de jeugd volgen. De nieuwe website die straks openbaar is kan daar ook een bijdrage aan leveren.

Hoe maak je gBrain en Carolienolf weer populair?

De hele wereld is bezig met initiatieven om golf weer populair te maken. Het 9-stappenplan, wedstrijden van 9-holes en er zijn zelfs al suggesties voor wedstrijden van 6-holes. Vroeger was de tendens toch meer dat golf statusgericht was. Je GVB in een weekend in het buitenland halen! Carolien merkt op dat er nu een kanteling gaande is met als doel mensen weer enthousiast te krijgen om te gaan golfen. Beiden zijn het erover eens dat het 9-stappenplan nut heeft. Het is gericht op groepslessen niet alleen voor beginnende golfers, maar zeker ook voor mensen die al wat langer golfen. Het geeft inzicht in wat ervoor nodig is om goed te leren golfen en het zorgt voor structuur. Het is een leidraad naast de lessen. Een golfvereniging en de pro zijn niet verplicht om het stappenplan uit te voeren. Als je het uitvoert biedt het voldoende ruimte om het in te passen in je eigen lesprogramma. Beiden zijn het erover eens dat het na stap 3 beter is om les op maat te krijgen. Een groep ontwikkelt zich niet in hetzelfde tempo waardoor het voor de pro lastig wordt om alle leerlingen voldoende aandacht te geven. Voor zowel de pro als de leerlingen is dat niet fijn.

Hoe houd je snelheid in het spel?

Carolien en Brian zijn het eens met Robert-Jan dat etiquette belangrijk is om snel te spelen. Je kar/tas in de juiste richting zetten, direct weglopen van de green en bij de volgende afslag je score controleren en opschrijven. Brian merkt op dat het terugleggen van plaggen en het repareren van de green weer tot vertraging kan leiden. Wat natuurlijk niet betekent dat je dat dan maar niet moet doen!

Wat dan wel?

Als mensen lessen, gaan ze beter spelen en wordt het spel sneller. De golfvereniging op De Nunspeetse heeft geen lescultuur. Mensen zijn vaak bang dat ze dan een hele nieuwe swing moeten leren. En dat is nu juist niet het geval. Beide geven aan dat de pro het juist een uitdaging vindt om met kleine toevoegingen aan de swing het spelniveau te verbeteren. En dat is soms zo simpel! Je kunt dat doen met een snelle eenmalige les, bijvoorbeeld om je slice eruit te halen. Dat is vaak een kortdurende verbetering. Je kunt er ook voor kiezen om regelmatig te lessen waardoor je spelniveau blijvend verbetert. Brian geeft zowel les op de traditionele manier als een nieuwe techniek die hij voor een groot deel zelf heeft ontwikkeld, de Swipe. De keuze voor traditioneel of Swipe maakt hij in overleg met de leerling. Daarbij let hij ook op de lichaamsbouw. Heb je bijvoorbeeld de bouw van Jim Furyk (lang en smal) dan is de Swipe niet altijd geschikt.

Voor wie dan wel?

Beginnende golfers, maar ook gevorderden die snel hun spel willen verbeteren. Tijdens week 11, een landelijke bijscholingsweek voor pro’s had Brian een Eureka-moment. Na 35 jaar lesgeven en steeds dezelfde problemen tegen te komen zoals de bal niet goed kunnen raken, toppen, slicen, et cetera, is deze techniek ontwikkeld waar hij ca. 40% aan bijgedragen heeft. De gedachte daarachter was om sneller en makkelijker te leren golfen door het contact met de bal die op de grond ligt te kunnen verbeteren. Maar nogmaals het lesgeven op traditionele wijzen doet hij nog steeds. Altijd in overleg met de betreffende speler.

En Carolien, geef jij ook de Swipe-techniek?

Carolien geeft geen les volgens de Swipe-methode. Ze heeft een andere visie, ze geeft les op de moderne (traditionele) wijze. Daarnaast kijkt ze naar de fysieke mogelijkheden en naar de wensen van de speler.

Winterfit voor iedereen?

Ja, het is jammer dat het beeld is ontstaan dat dit alleen voor senioren is. Carolien merkt op dat mensen zeggen: ‘daar hoor ik nog niet bij’. En dat vindt ze jammer, want je wilt juist als je ouder wordt beter, gezonder en langer (blijven) golfen! Brian doet ook mee met de oefeningen van fysiotherapeut Patrick van de Meijden en heeft ervaren dat hij na de les fysiek sterker is waardoor hij gemakkelijker en verder slaat.

Wat houdt het dan in?

Loe Jaklofsky heeft het idee van de NGF hiervoor opgepakt en is ermee aan de slag gegaan samen met de pro’s. Het programma Commited to Senioren was voor 70% ingevuld en vanwege het succes heeft de vereniging het Schildje Commited to Senioren al ontvangen van de NGF. Het afmaken van de wensen van de NGF was best lastig. Met name het ontwikkelen van een goed programma. Het bijzondere van ons programma is; het leert vaardigheden aan om efficiënt te blijven golfen, eventuele fysieke beperkingen worden met behulp van gerichte instructie opgevangen en ingepast in de basistechniek, zodat je golfspel verbetert en blessures worden voorkomen. De pro’s en fysiotherapeut hebben het programma samen ontwikkeld waarbij ze elkaar ondersteunen. Het is een mooie wisselwerking om met elkaars expertises een zogenoemde win-win-situatie te creëren. Voor de groep die het programma heeft doorlopen wordt alweer een vervolgprogramma ontwikkeld. Het is jammer dat mensen bijvoorbeeld liever een nieuwe driver kopen in plaats van te werken aan hun fysieke gezondheid. Met deze lessen wordt het spel leuker en beter, en het sociale aspect speelt ook een rol in deze lessen.

Wat zijn jullie tips voor ledenwerving?

Het is een dure sport en kost veel tijd. Zeker voor studenten en zeg maar 30/40-jarigen. Als de basis op jongere leeftijd is gelegd verwachten we dat die als ze eind 40, begin 50 zijn het spel wel weer oppakken. Het benaderen van hockey-, tennis- en voetbalclubs heeft goed gewerkt. Daarnaast gaan we ook via ons leerling/klantenbestand mensen benaderen die we niet meer zien. De renovatie van de Dennenbaan biedt ook kansen om nieuwe leden te werven. Lessen en kunnen spelen op een mooie par-3 baan biedt nieuwe mogelijkheden en wie weet, worden diegenen later lid van De Nunspeetse. En de clubleden, die kunnen daar natuurlijk ook een rol in spelen door mensen enthousiast te maken over de baan en de vereniging. Of eens een praatje te maken met greenfee-spelers.

Met dank aan Carolien en Brian.

 

 

Joke Donkers

 

 

Door |2017-10-11T17:15:09+02:0007/10/2017|Categorieën: Trainen|Tags: |0 Reacties

Geef een reactie