Een memorabele Tiger ronde met baanrecord

/, Wedstrijdverslag/Een memorabele Tiger ronde met baanrecord

Een memorabele Tiger ronde met baanrecord

Wedstrijdverslag

door: Jan ten Have

Afgelopen dinsdag was ik thuis aan het werk en belde Jan van de Craats, één van de grondleggers van onze Tigercompetitie. Een reeks van wedstrijden op dinsdag en vrijdag aan het eind van de middag voor leden met handicap 16.0 en lager. Zoals met veel Tigerwedstrijden waren er ook die dag wat laatste wisselingen van flights. Veelal gaat het dan om werkende leden die het niet redden op tijd aanwezig te zijn. Dit keer moest ook Jan van de Craats helaas verstek laten gaan vanwege een blessure. Hij vertelde dat ik zijn plaats in mocht nemen in de “showflight” van die dag. Uiteraard wist ik wat dat betekende en ik vertelde hem wat hij al wist, namelijk dat hij mij geen groter plezier mee kon doen. Ik mocht met Björn en Noa spelen.

Björn Driessen kennen jullie natuurlijk al, 15 jaar, plushandicap en lid van de NGF-jeugdselectie. En Noa van Beek net als Björn super gezellig om mee te spelen, 18 jaar en lid van de NGF-selectie. Noa speelt haar wedstrijden voor De Pan maar traint veel op Nunspeet. Ze bereiden zich allebei voor op het NK t/m 21 jaar, wat ook een strokeplay wedstrijd is.

Bij het uitwisselen van de kaarten wordt duidelijk dat Noa nul slagen meekrijgt en Björn zelfs een slag aan de baan moet geven. Zelf vind ik mijn eigen 9 slagen al heel vaak veel te weinig, zeker als we ook nog van wit (heren) en blauw (dames) afslaan zoals bij de Tigercompetitie. We lopen Noord-Oost, graag neem ik jullie mee in een wat gedetailleerder wedstrijdverslag voor de golfliefhebber.

Op hole 1 lukt het de jeugd niet om de afslag op de fairway te krijgen maar Noa maakt PAR door up-and-down uit de bunker en Björn mist zijn birdieput van een paar meter na een onmogelijke slag uit het bos. Op hole 2 maken we alle drie PAR, dat zal de enige keer zijn. Op Noord 4 valt de eerste birdie voor Noa, het is er één uit het boekje: afslag met ijzer naar midden fairway op 100 meter, slag naar de pin keurig op 2 meter onder de hole gehouden, putje erin en de birdie is een feit. Het ziet er echt heel simpel uit. Een hole later maak ik een birdie, je moet tenslotte ook een beetje meedoen. Op de zandvlakte van Noord 6 komt voor Nao voor het eerst de driver uit de tas, een klein foutje vanaf de tee en ook de eerste strafslag is een feit. Geen dramatische gevolgen hoor, wat ik vast kan verklappen is dat de maximale score per hole bij de jeugd beperkt blijft tot een bogey. Dit staat in schril contrast tot mijn score van 47 op Noord inclusief een 9 op Noord 8, dit hoort af en toe ook een beetje bij onze Tigercompetitie. Na Noord 8 weet Björn, even collegiaal en opgewekt als altijd, al te melden dat Oost toch echt mijn lus wordt vandaag. Björn houdt zich verder rustig op de Noordlus in 38 slagen. Maar voor Noa begint het pas echt op Noord 8. Driver uit de tas, daarna houten 3 tot vlak voor de green. De eerste lange put behoorlijk te kort gelaten maar de 3-meterput voor de tweede birdie van de dag valt. Vervolgens op Noord 9, de put van Björn vanaf 20 meter voor birdie tot op 10 centimeter van de hole. De birdieput van Noa van 6 meter valt wel voor de tweede op rij.

Op Oost 1 is er eerst een verplichte stop vanwege een geboekte starttijd van een niet-wedstrijd flight. Is hiermee het spelritme gebroken? Niets is minder waar, Noa maakt met een prachtige 2-meter downhill put haar derde birdie op rij. Ze meldt terloops dat 4 birdies op een rij haar record is. Ook ik maak een birdie op Oost 1. Op Oost 2 gaan alle remmen los, Björn slaat zijn driver vanaf de tee op 4 meter achter de vlag, de eagle put valt net niet maar zijn eerste birdie is een feit. Noa, weer met een ijzer van de tee, vindt de greenside bunker. Vanuit een downhill ligging holed zij uit voor eagle! Op Oost 3 ligt de jeugd na de afslag wel midden green maar zeker niet dichtbij de pin. Björn put eerst, deze valt net niet maar geeft wel de lijn voor Noa. Haar put, van zeker 6 meter valt! Noa speelt dus de laatste 5 holes in 6 slagen onder PAR, wat een feest om dit live mee te maken!

Dan gebeurt er iets wat wij allemaal herkennen. Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor een volgende goede slag. Noa slaat haar bal op Oost 4 richting out of bounds, de provisionele bal gaat dezelfde kant op. Op een onmogelijke plek vindt Björn gelukkig Noa’s weliswaar eerste bal maar de tweede strafslag is een feit. Een noodzakelijke chip 40 meter terug en een mooie houten drie volgen. Vanuit een downhill ligging in hoger gras op de bult voor de verhoogde green van Oost 4 maakt Noa up-and-down voor bogey, één van de beste die ik ooit heb gezien.

Nu denkt Björn, toveren met een golfbal, dat kan ik ook. Zijn afslag op Oost 5 belandt op de fairway van Oost 4. Een slag waarin al het talent van Björn naar boven komt volgt, deze gaat over de bomen en eindigt vlak naast de green. Daarna een chip-in voor zijn tweede birdie, een wonderschone. Op de volgende hole, de moeilijkste van Oost, weer een birdie van Björn. Noa heeft ondertussen te maken met een serie van drie bogies op rij. Zelf doe ik inmiddels leuk mee op Oost met uiteindelijk 38 slagen, Björn had een vooruitziende blik.

Er is natuurlijk best sprake van gezonde rivaliteit tussen Noa en Björn al spelen ze niet vaak met elkaar in de baan. Juist daarom is het grappig dat ze allebei uitkomen op een score van 70 bruto. Voor Noa betekent dit een nieuw baanrecord op Noord-Oost en voor Björn een evenaring van zijn eigen baanrecord.

De winnaars

NaamHCPPl HCPNetto scoreStbf score
1Noa van Beek-1.907038
2Bjorn Driessen-0.7-17137
3Kees van der Ham11.2137335
4Jan ten Have7.897633

Door |2022-05-25T18:11:17+02:0025/05/2022|Categorieën: Tigercompetitie, Wedstrijdverslag|1 Reactie

Eén reactie

  1. Eric Tamminga 25 mei 2022 om 21:58 - Antwoorden

    Prachtig verhaal. Wat een toppers. Jij ook, Jan!!
    😉

Geef een reactie