Competitie mijmeringen (3)

/, Competitie/Competitie mijmeringen (3)

Competitie mijmeringen (3)

Geen golf, alle tijd die we gepland hebben voor de NGF-competitie moeten we nu anders opvullen. Om je toch een beetje competitie gevoel te geven gaan we een aantal herinneringen ophalen. Dat willen we de komende periode vaker doen.

Door Sjon Selles.

In 2020 is De Nunspeetse Golfvereniging met ca. 50% gegroeid waarbij ik ook onderdeel van de groei uitmaakte. Een goede aanbieding zorgde ervoor dat ik al per 1 juli 2019 lid mocht worden van de vereniging en mee mocht doen aan wedstrijden en competities voor of namens De Nunspeetse. Om nog meer leuke mensen te ontmoeten en te leren kennen bij De Nunspeetse had ik mij in augustus 2019 aangemeld voor de NGF Najaarscompetitie. Al snel bleek dat ik de enige was omdat, werd mij verteld, het interesse voor deze competitie bij De Nunspeetse laag was. Men focust zich meer op de NGF Competitie in het voorjaar omdat het competitieve gehalte hoger beleefd wordt dan tijdens de NGF Najaarscompetitie. Ook schijnt de meter van de ‘winnaarsmentaliteit’ tijdens deze competities verschillend te staan. Sommige competitief ingestelde golfers stellen dat de NGF Najaarstour meer voor de ‘gezellige’ golfers is weggelegd en dat de NGF Competitie in het voorjaar meer voor ‘wedstrijdspelers’ is. Ik heb in beide competities diverse keren mogen meespelen en ben ook team captain geweest. Beide competities zijn geweldig om in mee te doen!

De NGF Najaarscompetitie gaat als volgt (bron: NGF reglement voor 2019):

 • je speelt op vier zondagen in oktober;
 • je speelt elke keer met vier spelers;
 • je speelt op vier verschillende banen, inclusief op je home course. Zodoende heeft ieder team een keer ‘thuisvoordeel’;
 • er wordt gespeeld om Stableford punten;
 • iedereen met een maximale golfhandicap van 36.0 mag meedoen;
 • een team mag uit dames en/of heren bestaan;
 • omdat niet altijd iedereen op vier zondagen achter elkaar kan spelen mag je het team ook samenstellen uit meer dan vier personen. Alle personen moeten aangemeld worden.

De puntentelling:

 • de drie beste scores van de vier spelers tellen mee voor de teamscore;
 • het team met de hoogste totaal ontvangt 6 wedstrijdpunten;
 • het volgende team ontvangt 4 wedstrijdpunten;
 • het team daarna ontvangt 2 wedstrijdpunten;
 • het team dat als vierde eindigt in de daguitslag ontvangt geen wedstrijdpunten;
 • als er twee of meer teams een gelijke teamscore hebben, dan worden de wedstrijdpunten gedeeld;
 • de speler die op een dag het hoogste aantal Stablefordpunten heeft gescoord verdient 1 extra wedstrijdpunt voor het team.

Bij het schrijven van dit artikel was het wedstrijdreglement voor de NGF Najaarscompetitie nog niet zichtbaar op de website van de NGF. Daarom: wijzigingen voorbehouden.

Omdat De Nunspeetse geen teams leverde voor de NGF Najaarstour van 2019 heb ik bij mijn vorige vereniging Golfclub Harderwold (waar ik ook nog lid van was) een team samengesteld. Het team bestond uit acht personen die samen hebben bijgedragen aan het eindresultaat: promotie naar een hogere klasse! Omat Golfclub Harderwold op 31 december 2019 werd opgeheven kon het team niet promoveren maar alleen met trots blijvend herinnerd worden aan dit behaalde resultaat.

In 2019 mocht ik met mijn team te gast zijn op de golfbanen van Martensplek, De Keppelse en Zuid-Drenthe. Drie hele mooie banen die we onder diverse omstandigheden hebben mogen spelen. Vooraf was er onder de team captains afgesproken dat we, mede gezien de afstand, bij elkaar zouden blijven dineren na het golfen. Zo hebben we ook weer in drie uitstekende golf horeca etablissementen mogen genieten van gastvrijheid, vriendelijkheid en uitstekende fourage.

Ik hoop dat de COVID-19 situatie in Nederland zich zo ontwikkeld dat het mogelijk wordt om in 2020 de NGF Najaarscompetitie te kunnen spelen. Hierover zullen we van de NGF en de Competitie Commissie meer horen zodra hierover meer bekend gesteld wordt. De NGF heeft de zondagen 11, 18 en 25 oktober en 1 november gepland voor de NGF Najaarscompetitie 2020.

Aan het meedoen zijn uiteraard ook kosten verbonden. In 2019 heb ik ca. €75 per zondag besteed. Voorafgaand aan de competitie wordt op basis van wederkerigheid met de team captains van de vier verenigingen overeengekomen wat een greenfee en de prijs voor lunch en evt. diner zullen bedragen.

Met dit artikel hoop ik je ‘warm’ gemaakt te hebben voor de NGF Najaarscompetitie en hoop ik dat, als het door kan gaan, er meer deelnemers voor zullen warmlopen, mede omdat de NGF Competitie in april dit jaar niet kon doorgaan.

Heb jij ook een herinnering aan een heroïsch gevecht, ben je kampioen geworden of wil je gewoon een golf ervaring met je medeleden weten? Laat het ons weten, stuur het verslag liefst met een foto naar .

Door |2020-06-14T16:30:15+02:0014/06/2020|Categorieën: Communicatie, Competitie|0 Reacties

Geef een reactie