Competitie mijmeringen (1)

/, Competitie/Competitie mijmeringen (1)

Competitie mijmeringen (1)

Geen golf, alle tijd die we gepland hebben voor de NGF-competitie moeten we nu anders opvullen. Om je toch een beetje competitie gevoel te geven gaan we een aantal herinneringen ophalen. Dat willen we de komende periode vaker doen.

Heren 1 36 holes Nunspeetse ontsnapt in 2017 via Houdini-act aan degradatie

Wat vooraf ging: na vier speelrondes van de NGF competitie staat het vlaggenschip van De Nunspeetse troosteloos onderaan in poule H18 van de Heren Standaard 36 holes tweede klasse. Het duel met degradatiekandidaat nr 1 Winterswijk is al op de tweede speeldag kansloos verloren gegaan met 5-13. Met dezelfde cijfers was de uiteindelijke kampioen ’t Zelle 1 ook al te sterk voor Nunspeet 1 geweest en tot overmaat van ramp was de derde wedstrijd met 10-8 verloren van Twentsche 1.

De tussenstand na vier speelrondes was als volgt.
Twentsche     4-6 41-31
’t Zelle           3-4 31-23
Koepel           3-4 29-25
Winterswijk    3-2 25-29
Nunspeetse    3-0 18-36

Geen stuiver werd er meer geboden voor de trots van de Veluwe, maar het pakte heel anders uit. Natuurlijk was de voorbereiding door het wisselvallige winterweer niet optimaal geweest, kon de buitenlandse trainingsstage in Turkije geen doorgang vinden door de diplomatieke strubbelingen tussen Nederland en onze vriend Erdogan en was er de ondragelijke stress of en wanneer onze nieuwe competitiekleding zou arriveren. Excuses te over en ook de vorig jaar zo succesvolle tactiek: de eerste twee wedstrijden met 5-13 verliezen om vervolgens derde te worden kwam niet geheel uit de verf. Toch deed het zestal onder aanvoering van captain Nauta het onmogelijke. Door een 11-7 op titelkandidaat Koepel uit Wierden en de desastreuze 0-18 nederlaag van Winterswijk op het ontketende ’t Zelle blijft De Nunspeetse 1 in de tweede klasse.

We nemen u mee middels een vraaggesprek van Jan Karel in ’t Veld van Golfers Magazine met één van de hoofdrolspelers van de laatste dag, nml Douglas Driessen, 4de singelaar van De Nunspeetse.

GM: Hoe hebben jullie dat geflikt? Great Escape, Houdini, omkoping, doping, wat is het geheim?
DD: Ik denk inderdaad alle vier en daarnaast een rotsvast vertrouwen in een goede afloop. We moesten alleen maar winnen, de rest heb je niet in de hand. Als het niet zou lukken, zouden we in elk geval strijdend ten onder gaan. Daarnaast zou degradatie naar de derde klasse het opheffen van Heren 1 betekenen in deze samenstelling.

GM: verklaar je nader?
DD: Jan van de Craats wordt zowel in het geruchtencircuit als op bestuurlijk niveau in verband gebracht met Senioren 1, dat verjongd gaat worden na hun dramatisch verlopen seizoen in de Hoofdklasse. En je weet het: waar rook is, is Jan van de Craats. Dat betekent automatisch dat zoonlief Steven Jan van zijn financiële navelstreng wordt ontdaan en dus ook afscheid moet nemen.
Ivo, onze coming man wordt deze zomer voor de tweede keer vader en zal nog minder aan golfen toekomen.
De captain en ondergetekende hebben inmiddels ook de respectabele leeftijd bereikt om met graphite shafts te gaan spelen en er worden al enorme bedragen geboden om beide heren naar de Senioren over te hevelen.
Blijft over Rookie René: hoe goed hij ook al speelt, in je eentje wordt het lastig.

GM: Er is geen aanvulling uit bijvoorbeeld uit de jeugd en heren 2?
DD: De jeugd gaat dit jaar voor het eerst competitie spelen en Heren 2 heeft de handen vol aan de reserve derde klasse. Hoewel ik las dat ze knap vijfde zijn geworden in hun klasse en niet zijn gedegradeerd!

GM: Die kunnen ook niet degraderen, spelen op het allerlaagste niveau.
DD: Oh dat wist ik niet. Maar daar zitten zelfs spelers in die de maandbeker hebben gewonnen. Hoewel, ik hoorde dat er tegenstanders bij waren die bogey’s en soms zelfs een par maakten. Dan wordt winnen ook wel lastig.

GM: stel je teamgenoten eens voor?
DD: Steven Jan: MVP en dat is knap op de eerste single. Deze jongen slaat weinig ballen verkeerd, slaat uberhaupt heel weinig ballen in een jaar. Erg talentvol, kan De Nunspeetse in de toekomst nog veel plezier van hebben. Geen trainingsdier.
Jan: Nestor en daarnaast de oudste van het team, een echte grinder. Daar heb je pas van gewonnen als je in het clubhuis zit en zelfs dan heeft Jan meestal zelf gewonnen. Is niet lang van de tee en ook niet door de baan, maar heeft het absolute matchplay voordeel, dat hij altijd als eerste zijn approach slaat en daar heel goed in is. Net als in recht slaan en putten. Chippen is niet zijn hobby, maar Jan kan heel goed putten, ook van buiten de green. Heeft de hele competitie met één bal gespeeld, zo recht slaat hij.
Ivo: Is wél heel lang van de tee en heeft ook het grootste spreidingsgebied van ons allemaal, komt op plekken van de golfbaan waar verder niemand komt. Er gaan geruchten dat hij 280 meter met zijn driver slaat, waarvan 40 meter naar links of rechts. Heeft tijdens de wedstrijd op Winterswijk zelf een keer op Duits grondgebied gelegen. Heeft wel twee singles en drie foursomes gewonnen: mag blijven.
Wybe Jan: Mr Nice Guy, allemans vriend, captain, het bindmiddel van dit team. Heeft de gave om tegenstanders zo te bespelen, bijvoorbeeld door alle zo goed als zoekgeraakte ballen voor ze terug te vinden, dat hij stiekem toch zelf potjes wint. Twee keer 18 holes op een dag was dit jaar soms te veel van het goede. Zien we door de vingers: kan me geen betere teamgenoot voorstellen.
Rene: Rookie en wat voor één: de grootste chipkoning die er rond loopt op Nunspeet. Oefenen in combinatie met een goede techniek betaalde zich meer dan eens uit in deze competitie. Heb nog niet vaak iemand zo mooi juichend van de 16e green zien aflopen na zijn belangrijke zege op de laatste speeldag. Gaat het nog ver schoppen.
Douglas: over jezelf iets zeggen is niet makkelijk. Speelt fantastisch en is erg bescheiden.

GM: Bij een stand van 7-7 stond je 1 down met nog drie holes te gaan?
DD: Ja klopt, hole 16 win ik met een mooie par, hierdoor weer all square, hole 17 zwaarbevochten half en dus met all square de tee op van hole 18. Zie dan, dat René inmiddels knap heeft gewonnen: 9-7 voorsprong en dat betekent dus, dat de laatste hole verliezen absoluut niet mag. Dan kunnen we degradatie niet meer ontlopen: we moesten immers winnen en waren ook nog afhankelijk van de uitslag van de andere wedstrijd .

GM: Zoveel spanning is bijna onmenselijk. Knap dat je met je afslag op de par 5 18de van de Twentsche de fairway weet te splijten.
DD: Ja dat is wel het minste wat je kunt doen voor je team op zo’n moment. Trouwens Jan doet dat ook altijd en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Maar inderdaad was de druk enorm. Je weet dat het team uit elkaar valt bij verlies van deze hole. Steven Jan en Jan gaan hun momenten samen missen en zien elkaar straks alleen nog maar op verjaardagen. Het getrek aan Jan door de Senioren zal nu ook openlijk gaan plaats vinden, Wybe Jan naar de senioren en Ivo misschien zelfs een derde kind. René, die naar heren 2 moet. Dat spookt allemaal door je hoofd.

GM: En toch heb je die laatste hole gewoon naar je toe getrokken?
DD: Zo makkelijk ging dat nog niet: mijn tegenstander Arjan, met wie ik na afloop vrienden voor het leven ben geworden, had een klein missertje vanaf de tee, waardoor ik wel met drie naar de green kon slaan en hij niet. Ik had nog 120 meter naar de vlag, die listig rechts achterop de green achter een bunker verstopt was. Niet makkelijk, maar een rustige ijzer 9 naar het midden van de green met nog een uphill put te gaan, was het gameplan.

GM: Onder grote publieke belangstelling ging het toch nog bijna mis?
Mis is een groot woord, maar handig was het niet om de bal 10 meter over de green het publiek en de hoge rough in te slaan. Een flyer, draaiende wind, adrenaline, al die gedachten door je hoofd of gewoon een ijzertje teveel, de bal was wel mooi recht.

GM: Een downhill chip vanuit de rough, met een scheve voetenstand naar een klein stukje green: als je dat kan, dan kan je pas golfen!
DD: dat klopt. Maar met mijn spel kom je wel vaker in dit soort situaties terecht. Na die wereldchip had ik ook nog een putje van 2 meter downhill met een bochtje over. Was ook geen eitje.

GM: vader en zoon stonden hand in hand met de tranen in hun ogen naast de green. Wat een immense prestatie om deze bal te holen?
DD: Inderdaad, alleen de echte groten kunnen dit. Mooie is wel dat ik nou niet direct te boek sta als een goeie putter, dus niemand verwachtte dat die bal er in zou gaan. Dat scheelt wel.

GM: en dan valt die bal. Wat ging er door je heen?
DD: Dit is mooier dan kampioen worden. Dat ik er in mijn eentje verantwoordelijk voor ben, dat ons team volgend jaar weer op zondag tweede klasse niveau gaat spelen, maakt toch wel veel los.

GM: Tot slot: heeft deze competitie jullie nog iets geleerd?
DD: Willen we op dit niveau blijven dan zal er geïnvesteerd moeten worden. Er zit nog rek in deze selectie. Dan heb ik het over materiaal, trainingen, buitenlandse trips, fitness, fysio etc. Daar hangt natuurlijk een enorme prijskaart aan en dat is nog niet besproken met de voorzitter en vooral de penningmeester. Daarom willen we het graag nog stilhouden. Eén ding kan ik er nog wel over kwijt: we hebben al toezeggingen van één bestuurslid namelijk dhr Nauta zelf.

Vlnr, bovenste rij: Wybe Jan, René en Yvo, onderste rij: Douglas, Steven Jan en Jan.

Heb jij ook een herinnering aan een heroïsch gevecht, ben je kampioen geworden of wil je gewoon een golf ervaring met je medeleden weten? Laat het ons weten, stuur het verslag liefst met een foto naar .

Door |2020-04-25T20:42:21+01:0025/04/2020|Categorieën: Communicatie, Competitie|2 Reacties

2 Comments

  1. Wybe Jan 26 april 2020 om 11:51 - Antwoorden

    Het wonder van Twentsche, 1 van mooiste golf momenten en heerlijk om weer terug te lezen. Je had erbij moeten zijn.

  2. René GB 26 april 2020 om 12:45 - Antwoorden

    Leuk idee om dit oude verslag te plaatsen. Good memories, er is inmiddels veel veranderd in de samenstelling van H1 en H2. Alleen de geīnterviewde zit er nog in, nu met zoonlief. H2 is flink versterkt door 2 spelers uit dit team en Jan is toch ook binnen getreden in senioren 1. Zijn zoonlief wint inmiddels alles op Olympus. Ivo zit nog volop in de golfsport. Hoop jullie allemaal snel weer te zien!

Geef een reactie