Who’s afraid of red, yellow and blue – juli 2018

////Who’s afraid of red, yellow and blue – juli 2018
Who’s afraid of red, yellow and blue – juli 20182018-08-02T09:40:48+00:00

logo icon de-nunspeetse-39x45_gsc

Het wedstrijdverslag

door Thijs van der Schee

Op de nieuwjaarsreceptie begon onze voorzitter over genderneutraalbeleid. Hij gaf toen aan dat hij niet wist hoe dit concreet vorm zou krijgen op de Nunspeetse. Binnen een golfvereniging komt het gebrek aan genderneutraliteit vooral tot uiting bij de wedstrijden waarbij vrouwen en mannen meedoen en lekker traditioneel van de “mannen-“ of de “vrouwentee” afslaan. De eeuwige commotie plus de jaloezie getinte opmerkingen zijn: “Vrouwen krijgen meer slagen terwijl ze worden gecompenseerd door ingekorte holes en dat is niet eerlijk”. “Mannen kunnen nou eenmaal veel verder slaan en dat is niet eerlijk”. Zondag werd deze traditie (wat trouwens al lang geen traditie meer is want de kleur van de afslag wordt niet meer bepaald door gender maar door de afstand die je als persoon kan overbruggen) heerlijk doorbroken. Iedereen van dezelfde tee’s: weg met de traditionele oude indeling maar ontdek de baan eens vanaf andere afslagplaatsen. Ineens heb je geen last meer van hindernissen of komen er juist ineens hele andere bomen en bunkers in het spel waar je normaal geen last van hebt.

Zo kan je al jaren lid zijn van ‘de Nunspeetse’, maar deze zondag kon je hele andere delen van de golfbaan ontdekken. Ineens wordt het baanboekje weer nuttig (waar is ie ook alweer?) en sta je weer voor dat bord bij de afslag om te kijken op welke afstand je de bal wil slaan. Zo sta ik daar als man op zuid-1 bij de rode tee en zie je ineens fairway. Wat een heerlijk uitzicht! Op zuid-1 ken je als man vanaf geel (en zeker vanaf wit) de fairway alleen van horen zeggen. Nu heb je het groene kortgemaaide gras volledig in het vizier en de afslag lijkt makkelijker dan ooit tevoren. Helaas zorgt het eeuwige aanwezige hormoon testosteron er toch voor dat die blinkende fairway gewoon wordt gemist aan de linker kant. Vanaf Geel weet je dat niet zeker en houd je hoop op een goed resultaat maar vanaf rood zie je direct wat je fout doet. Wat heerlijk en tegelijk frustrerend om deze nieuwe impulsen te ervaren. Leuker kunnen we het wel maken, niet makkelijker..

Bij mij bleek rood en zuid een goed huwelijk en met maar 38 slagen en 21 punten ging ik vol trots naar oost. Jos en Hein (mijn gezellige flightgenoten) hadden iets meer problemen maar waren ook nog vol goede moed. Oost moest getrotseerd worden vanaf geel en na nog 3 parren op rij wist ik het zeker: ik kan golfen. Op dat moment slaan de golfgoden hard terug en begrijp je de platte uitdrukking: “Karma is a bitch”. Na wat ongelukkige doch typisch Nunspeetse liggingen ontstond er wat kortsluiting in mijn hoofd. Hein en Jos gingen onverstoorbaar verder en zeker Hein wist bij de noord-lus een extra versnelling te vinden. Of dit kwam doordat de blauwe tee’s goed bij zijn spel passen of dat hij het biertje op het terras zag fonkelen aan de horizon is tot dusver een mysterie maar hij wist mij en Jos nipt te verslaan. Complimenten voor Hein. Helaas was het voor hem niet genoeg want er waren mannen die nog beter met de verschillende tee’s wisten om te gaan. Chapeau Henk met de overwinning!! Kees en Roy completeerden het podium en daar was weinig op af te dingen. Ondanks deze gender neutrale wedstrijdvorm was er toch een apart klassement voor de dames. Thea excelleerde en is weer helemaal terug op niveau. Klasse Thea! Net zoals Henk wist zij een indrukwekkend aantal van 56 punten bij elkaar te slaan. Hulde ook aan Hannie en Josina die het virtuele podium vol maakten.

Aan het einde van dit betoog, rest mij nog 1 ding en dat is jullie allen te wijzen op Ready Golf. Deze 27 holes wedstrijd duurde maar liefst 7,5 uur en precies daarom heeft de NGF het fenomeen Ready Golf geïntroduceerd. Uiteraard doet iedereen zijn best om zo snel mogelijk door de baan heen te gaan maar mochten j llieu vergeten zijn wat de belangrijkste wijzigingen zijn die het spel sneller maken:

  • Speel wanneer je klaar bent in plaats van wanneer je aan de beurt bent;
  • Speel eerst jouw eigen bal voordat je gaat helpen met zoeken in het Nunspeetse bos voor je flightgenoten;
  • Hark de bunker eens voor een ander aan wanneer je zelf al dicht bij de pin ligt;
  • En uiteraard na deze wedstrijd: speel vanaf de kleur tee die bij je past. Maak het jezelf en je andere wedstrijdgenoten zo leuk mogelijk😊

Hiernaast treffen we Kees aan met een bijzonder klein vogeltje. Heel passend bij de mooie Eagle die hij vandaag heeft geslagen op oost-4.

logo icon de-nunspeetse-39x45_gsc

Foto en ranking van de winnaars

Uitslagen Dames
NaamHCPPl. HCPScore
1.Thea de Groot16.91156
2.Hannie Kunzel13.6948
3.Josina Kukupessy16.41145
4.Anette Horsman15.71043
5.Saskia ten Have19.01243
Uitslagen Heren
NaamHCPPl. HCPScore
1.Henk Dooijeweerd25.01256
2.Kees van der Ham7.9354
3.Roy van der Loop11.0552
4.Ronald Gorel13.2652
5.Jan ten Have11.1551