Clubkampioenschap matchplay 2018

////Clubkampioenschap matchplay 2018
Clubkampioenschap matchplay 20182018-08-28T07:39:36+00:00

logo icon de-nunspeetse-39x45_gsc

Het verslag

door Wim Evers

Omdat ik de twijfelachtige eer had zevende te worden in het voor de loosers van de Clubkampioenschappen Match-Play georganiseerde toernooi “The best of the slechts” werd ik aangewezen een stukje te schrijven over dit kampioenschap. Wel klasse van deze vereniging trouwens dat ze deze wedstrijd organiseren voor degenen die “niet” kunnen golfen.
Dat het Match-Play kampioenschap een serieus toernooi is blijkt alleen al uit het feit dat je zowaar een kwalificatie moest doorlopen om alleen al mee te kunnen doen. Zelf had ik niet ingeschreven hiervoor omdat ik samen met mijn zoon hoog in de bergen van Oostenrijk vertoefde. Dag voor de kwalificatie had mijn zoon het echter wel gehad met die bergexcursies van z’n vader zodat we een dagje eerder huiswaarts keerden dan gepland.

Hierdoor was ik net op tijd terug om aan de kwalificatie mee te doen en heb ik Bert een dagje van tevoren gemeld dat als het kan ik nog graag mee wilde doen. Natuurlijk regelde Bert dit en wist ik mij zowaar te plaatsen bij de eerste 16. Dit in tegenstelling tot een aantal zeer prominente golfers, ik zal de namen niet noemen Bert, Hein, Frank, die dat niet presteerden. De dames hadden het wat gemakkelijker want iedereen was gewoon geplaatst die zich had ingeschreven. Er waren er zelfs nog een aantal bij die ook nog een vrijgeleide kregen voor de eerste ronde. Wel jammer trouwens want er zijn genoeg capabele dames onder ons om aan dit toernooi mee te doen.
De volgende dag moest ik mij alweer opmaken voor de reis naar Duitsland voor het uitje van de Heerendag. 3 dagen golfen alsof we echt niets beters meer te doen hebben. Na 2 dagen uitrusten op kantoor moest ik in de eerste ronde het opnemen tegen onze voorzitter Harry van Dalfsen. We hadden ons gekwalificeerd met gelijke score en Harry speelde in Duitsland niet zo geweldig dus ik dacht wie weet…. Na 5 holes was ik van die droom verlost en stond ik, doordat Harry weer het beste van zijn spel liet zien met lange rechte slagen, 3 down. Kansloos dacht ik en blij dat ik om half drie in de middag nog een voetbalwedstrijdje op het programma had staan. Toch gaf Harry mij nog kans en uiteindelijk ging hij 1 up naar hole 17. Oost-8 nooit een gemakkelijke hole. Met mijn 2e slag kon ik hem onder druk zetten met een slag net voor de green. Maar hij ging ervoor en sloeg zijn 2e slag op 5 meter van de hole. Toen was het gedaan met mij. Onderweg naar het voetbalveld dacht ik nog wel “je kunt het toch ook niet maken de voorzitter in de eerste ronde uit te schakelen”. Je weet nooit wat dat voor consequenties kan hebben voor de toekomst.

De volgende dag moest ik mij alweer opmaken voor het volgende toernooi. Ja het leven van een golfer is druk, druk…. Voor de verliezers was er een troostronde georganiseerd. De verliezers van de zaterdag en de niet gekwalificeerden van vorige week mochten zich melden om onderling uit te maken wie de beste van de rest was.

De beste van deze rest bleek Paul Postma te zijn. Hij overtrof Jan ten Have met 1 punt en Jan overtrof Ronald Gorel weer met 1 punt. Geen slechte golfers toch zou je zeggen maar kansloos in het geweld van de 8 finalisten. Niemand van de rest wist trouwens zijn handicap te verbeteren dus van reduction only was geen sprake. Gezien de stemming op het terras na afloop zat ook niemand daarmee. We hadden dan ook prachtig weer en met Ronald en Rob in de baan was het prima vertoeven. In de baan hebben we het er nog over gehad dat het een voorrecht is om op deze baan te spelen die het je nooit gemakkelijke maakt maar nooit verveelt.

Het voert te ver om alle partijen (28 stuks) een voor een door te nemen. In het schema kan ieder zien hoe het verloop is geweest.
Toch wil ik zowel van de heren als van de dames over de laatste rondes het een en ander benadrukken.

Allereerst over de dames.

De uiteindelijk winnaar is, zoals misschien ook wel verwacht, Nathalie geworden. Toch heeft zij het niet cadeau gekregen. Zij heeft dan wel de laagste handicap maar ze heeft er echt voor moeten strijden. Zij heeft Marry en Karin moeten verslaan om in de finale een uiterst taaie Hannie tegen te komen. Met alle dames heb ik wel eens gespeeld en van alle 3 weet ik dat die niks cadeau doen. Dus alle lof voor Nathalie want je moet het toch maar even doen. In de finale had ze daar 18 holes voor nodig want de uiterst ervaren Hannie gaf zich ondanks het handicap verschil van meer dan 5 niet zomaar gewonnen. Hannie had daarvoor al een titanenstrijd uitgevochten met Corinne die pas na een play-off ten onder ging. Daarna heeft Hannie Saskia, de grootste verrassing van dit toernooi, verslagen en daar had zij zoals ze zelf zei enig fortuin voor nodig in een wedstrijd waar beiden goed speelden. Saskia, die als enige geen bye had in de eerste ronde, wist toch maar gewoon tot de laatste 4 door te dringen. Proficiat. Al met al was het zoals ik van de dames heb begrepen een gezellig toernooi en wint de gezelligheid het altijd weer van de rivaliteit.

Over de heren kan ik iets meer zeggen. Toen onze flight op hole 8 was van Noord liepen we gelijk op met Jan en Philippe op Oost. Heimelijk volgden wij hun strijd en begrepen dat Jan ruim voorstond. Jan ken ik persoonlijk al heel lang. Ik praat dan alweer over ruim 30 jaar geleden dat Jan als linksbuiten van Sparta Nijkerk en ik als linksbuiten van SDC Putten menige streekderby hebben uitgevochten op het voetbalveld. Dat waren indertijd ware happenings voor zeker in Putten minimaal 2000 toeschouwers. Jan was een groot gevaar voor ons indertijd en in de voorbereiding werd dan ook meestal ruimschoots besproken hoe hem uit te schakelen. De trainers uit die tijd vonden dan altijd wel een rechtsback die er niet altijd in stond vanwege zijn voetbalkwaliteiten. Bij Sparta hadden ze meestal ook wel een oplossing. Daar hadden ze ene, overigens veel te vroeg overleden, Harry Hamstra die er ook wat van kon en was ik altijd blij als de wedstrijd afgelopen was en ik had nog een ongedeerd shirt aan. Over die jaren is nog veel te zeggen maar dat zal ik jullie besparen. Het komt erop neer dat Jan vanouds al een groot sportman is en het niet vreemd is dat hij ook op de golfbaan alweer jaren zijn mannetje staat.
Dat heeft Philippe, een uiterst getalenteerde en op dit moment zeer getrainde golfer, ondervonden in de finale. Doordat ik inmiddels klaar was met mijn ronde ben ik Jan en Philippe gaan volgen op Zuid in hun titanenstrijd en heb met mijn telefoon wat filmpjes gemaakt. Daaruit blijkt de ware klasse en de meer dan verdiende overwinning van deze 60-jarige senior.
Zie hier zijn put op Zuid 2

Zijn approach op Zuid 3

Zijn put op Zuid 3

Hierdoor kwam Jan op 6-up met 6 te gaan. Een uiterst zware opdracht voor Philippe. Hij gaf zich echter nog niet gewonnen. Zie hier zijn put voor birdie en win van de hole op Zuid 4 om verlenging van de wedstrijd af te dwingen.

Zie hier het antwoord van Jan om de hole te halven.

Hiermee was het dus gedaan met de aspiraties van Philippe en moest hij toegeven dat Jan in deze vorm niet was te verslaan. Hoe teleurgesteld hij ook was deed hij dat op zeer sportieve wijze.

Toch waren niet Jan en Philippe de enigen die erg goed presteerden in dit week-end. Ik wil hierbij nog even de aandacht vestigen op Gerald die derde werd door Patrick te verslaan. Hij was de enige niet single-handicapper bij de heren die wist door te dringen tot de finaleronde en moest daarvoor niemand minder dan eerst Herman van Gemert en Kees van den Ham naar huis sturen. Met passie presteert Gerald steeds beter en ondanks een drukke baan en een jong gezin weet hij zich toch in rap tempo te verbeteren. Alle lof hiervoor en dan weet ik zeker dat ik namens alle golfers praat want naast een goede golfer die je geworden bent, ben je ook nog een fijn mens.
Hier de foto van alle finalisten en ik spreek namens alle deelnemers uit dat het nog lang gezellig was op het terras met vooral korte toespraken???

logo icon de-nunspeetse-39x45_gsc

De winnaars

DamesHeren
1.Nathalie KramerJan van de Craats
2.Hannie KunzelPhilippe van den Boogert
3.Karin van DalfsenGerald Nijhuis
4.Saskia ten HavePatrick van der Meijden
Best of the restNaamHCPPL HCPSTB
1Paul Postma15.41936
2Jan ten Have11.31435
3Ronald Gorel10.71334