Clubkampioenschap Foursome 16 & 17 september 2017

////Clubkampioenschap Foursome 16 & 17 september 2017
Clubkampioenschap Foursome 16 & 17 september 20172017-09-27T22:47:21+00:00

logo icon de-nunspeetse-39x45_gsc

Het wedstrijdverslag

door Frank Korzaan

Na het stroke- en matchplay kampioenschap eerder dit jaar, werd het afgelopen weekend ook het foursome kampioenschap gespeeld tijdens een regenachtige zaterdag en een zonnige zondag. Zo uiteenlopend als de klimatologische omstandigheden zich op beide dagen manifesteerden, zo verschillend waren voor vele deelnemers ook de binnengebrachte scores.

Het om-en-om spelen blijft een lastig spelletje. Heb je een lekkere bal geslagen, mag je daar zelf geen vervolg aan geven en ben je overgeleverd aan de technische vaardigheden, dan wel onvolkomenheden, van je partner. Echt in een ritme kom je niet en het kan gebeuren dat je op plaatsen komt die je nog niet kende op onze onvolprezen golfbaan. Maar aangezien je niet hebt ingeschreven voor dit kampioenschap om een toeristische rondleiding over de baan te volgen, maar om een strakke partij met je zorgvuldig gekozen partner te spelen en het erepodium op zondagmiddag te betreden, leidt ook deze spelvorm (zoals de meeste “formats” bij dit spelletje trouwens) niet zelden tot frustraties en scores die vooraf niet in jouw draaiboek voorkwamen. Dat de foursome formule op competitie niveau uitsluitend nog gebruikt wordt bij landelijke zondag 36-holes competitie, valt dan ook volledig te begrijpen. Alle overige competities maken gebruik van de greensome vorm, die niet alleen ruimere mogelijkheden biedt op een redelijke score, maar ook meer ritme in je spel geeft.

Goed, na deze algemene beschouwingen, terug naar de realiteit van het weekend. 15 herenteams en 7 damesteams gingen de strijd aan. Bij de dames mogen voor dit soort wedstrijden best meerdere koppels inschrijven, want 14 dames (7 teams) op het vrouwelijke ledenbestand is wel wat mager, terwijl de damesdagen toch goed bezet zijn met kwalitatief bekwame speelsters!

Het was bij de heren verheugend dat M & M (niet te verwarren met de gelijknamige chocolade pinda’s!), Marc R. en Marc N. dus, voor het eerst dit jaar weer van de partij waren en zij deden op de eerste dag gelijk van zich spreken met een score van 81 slagen, op de voet gevolgd door Douglas D. en Kees v.d. H. met 82 slagen. Ook Jan ten H. en Marcel S. bleven behoorlijk in het spoor met 85 tikken. De beste dames van dag 1 gingen rond in 86 slagen (Valerie K. en Esmeralda ten H.) en 87 voor Annemieke F. en Patricia de W. Op de derde plaats nestelden zich Hannie K. en Marjo S. met 98.

Het werd op zondag een spannende aangelegenheid en zo hoort het ook! Zeker toen voornoemd herenduo Marc en Marc de eerste negen holes in 39 slagen afsloten en derhalve vol goede moed aan de tweede helft begonnen. Edoch…….. achter één van de vele bomen die onze baan rijk is, verschool zich een man met een hamer, die de heren genadeloos een aantal fikse klappen uitdeelde, als straf voor hun inname quotum de avond daarvoor. Douglas en Kees zagen hun kans schoon en werkten hun ronde geconcentreerd af in 83 slagen. De 47 slagen op Zuid die M & M (inmiddels gereduceerd tot m & m) nodig hadden spreekt dan ook boekdelen. Jan en Marcel bleven een regelmatige ronde spelen met 93 slagen en legden beslag op het brons. Met 2 slagen verschil werden M & M (na het eerste biertje weer met hoofdletters) zo 2e (167 totaal) en werden Douglas en Kees gekroond (165 slagen) tot kampioenen. Hulde voor hun constante spel!

Bij de dames werd de spanning nog met vele graden opgevoerd en wel tot en met de laatste putt! Hannie en Marjo noteerden daarvoor reeds een gedegen 92 en werden daarmee derde. Het was op en om de laatste green bij de laatste flight doodstil, hetgeen betekende dat het nog steeds ergens om ging, toen Esmeralda een allerlaatste putt moest maken van iets meer dan 2 meter. Esmeralda en Valerie zouden daarmee een gelijke score binnenbrengen, 87 en 87, als Annemieke en Patricia en dus met één slag het kampioenschap binnenhalen!! Cool, calm and collected legde Esmeralda aan en na een (leek het!!!) tergend langzame rol verdween de bal in de hole……. wat een apotheose!!! Applaus voor beide teams voor zo’n prachtige finale!

Het bleef daarna nog lang onrustig op het terras en werden, onder een stralend zonnetje, door voorzitter Harry van Dalfsen, de prijzen uitgereikt. Met menig biertje en vele flessen roze en strogeel vocht werd getoast op een mooi en spannend weekend. Een foto van twee trotse vaders wiens dochters kampioen werden, spreekt hier bij deze voor zich.

Noot:
Zoals eerder opgemerkt spelen de meeste competitieteams greensome tijdens de jaarlijkse NGF-competitie. Het lijkt nuttig en leerzaam om in maart 2018, vóór aanvang van de competitie, ook een greensome kampioenschap te organiseren zodat de teams en duo’s die de greensome in de competitie met elkaar spelen, een kans te geven om goed op elkaar ingespeeld te raken. En als het dan weer zo’n weekend wordt zoals boven beschreven, zullen er zeker meer teams inschrijven (wellicht verplichte training voor de competitieteams?) en kan de horeca bijtijds dubbele hoeveelheden vloeibare versnaperingen bestellen……….

Foto’s en ranking van de winnaars

Uitslagen Dames
R1R2Totaal
1.Valerie Korzaan &
Esmeralda ten Hove
8687173
2.Annemieke Freitag &
Patricia de Wilde
8787174
3.Hannie Kunzel &
Marjo Schlenter
9892190

Uitslagen Heren
R1R2Totaal
1.Kees van der Ham &
Douglas Driessen
8283165
2.Marc Reijn &
Marc Nanning
8186167
3.Jan ten Have &
Marcel Scholten
8593178