Rydercup 2018

Rydercup 20182019-02-05T00:46:57+02:00

logo icon de-nunspeetse-39x45_gsc

Het verslag

door Medi Holstege

Al weken voelde ik een bepaalde spanning op de Nunspeetse. Eerst kon ik het niet goed thuisbrengen, maar het werd mij al snel duidelijk dat het met de zogenaamde ‘Ryder Cup’ te maken had. Nieuwsgierig geworden stak ik links en rechts mijn voelsprieten uit en voor ik het wist had ik mij ingeschreven. Dé wedstrijd van het jaar, die ik zeker niet mocht missen! Ik zou bij ‘de Blauwen’ komen, werd mij verteld, gezien het feit dat ik een Nunspeetse ben. Ik zag er, toch wel met enige spanning, naar uit.

Een week van tevoren kreeg ik de teamindeling binnen. Op de golfbaan kwam ik Ronald Gorel tegen, de captain van ‘The Reds’, die mij aansprak met ‘de vijand’ en donderdag bij de prijsuitreiking van de zomeravond kregen de aanwezige blauwen van Annette Horsman, de captain van ‘The Blues’, te horen: ‘Vanaf nu, geen seks, drugs en drank meer!’ Het was mij duidelijk, de trend was gezet en het rydercupvirus zat in mijn bloed.

Zaterdag 21 juli werden wij allen om 12:15 uur verwacht voor het welkomstwoord en de presentatie van de teamcaptains. Annette hield een inspirerende speech en eindigde met de wens om toch dit jaar echt een bommetje te mogen springen in de vijver. Bovendien had ze voor Ronald een knalrode veiligheidshelm, als bescherming tegen uit koers geraakte ballen, vallende dennenappels en de draai om zijn oren van Marianne als hij niet met de bokaal zou thuiskomen. Daarna kreeg Ronald het woord. De beker was vorig jaar gewonnen door rood en daar zou hij ook dit jaar gewoon blijven! Hij betoogde dat rood dé kleur was en stelde Annette vervolgens drie vragen om dat te bewijzen:

 1. Wat is de kleur van het logo van het Rijk?
 2. Wat is de kleur van de liefde?
 3. Welke kleur draagt Tiger Woods altijd de laatste dag van een toernooi?

Hierop antwoordde Annette drie keer steevast: BLAUW! ……………. 🙂
Ze kreeg van Ronald het prachtige boek: ‘De biografie van Tiger Woods’. Daarna nam Marianne Kers het woord om de regels, behorende bij diverse spelvormen van de dag, even op te frissen en vanaf 13:00 uur konden de eerste teams starten.

De lussen waren Noord-Oost of Oost-Noord met Foursome matchplay op de eerste negen en daarna FBBB matchplay (Four Bal Better Bal) op de tweede negen. Ik speelde met Jaap van Petegem tegen Wilma Hardeveld en Ton van der Straaten. We begonnen op Oost en de eer met afslaan werd gegeven aan de dames. Nu ligt Oost-1 aan mijn favoriete water, waar mijn balletjes altijd menen een duik in te moeten nemen, maar gelukkig werd die beproeving mij deze dag bespaard en landde onze bal licht in de bosjes. Jaap vulde, als waardig teamgenoot, mijn tekortkomingen prima aan en op de achtste hole haalden wij de overwinning binnen: onze eerste blauwe punten werden gescoord. Daarna door naar Noord, waar wij de matchplay FBBB moesten spelen. Ieder speelt hierbij zijn eigen bal en het beste individuele resultaat telt als teamresultaat, maar door de verrekening van de handicaps bleek het toch een behoorlijk puzzel. Ook dit leverde een sportieve en zeer spannende strijd op, waarbij ik steeds beter in mijn spel kwam (Jaap stelde zelfs voor dat we er nog maar 9 achter aan moesten plakken). Het werd een spannende strijd die pas op de laatste hole in een gelijkstand eindigde, dus ieder een punt. Jaap en ik begaven ons, zeer tevreden met onze behaalde 3 punten voor het blauwe team, naar het terras voor het welverdiende hapje en drankje.

Zaterdagavond werd de indeling van de individuele matchplay wedstrijden van de zondag op de website zichtbaar. Ik was ingedeeld om tegen Rita van der Straaten te spelen. Het werd een super gezellige, maar bovenal zeer spannende strijd. Pas na hole 17 stond ik met 2 up voor en was onze wedstrijd beslist. Ik kon mij melden bij onze captain met twee wel verdiende punten voor ‘The Blues’, wat beloond werd met een dikke zoen van de captain. Daarna door naar het terras voor het drankje met een heerlijke hapjesplank.

Om 18:30 uur werd de eindstand bekend. De zondag singels waren met een klein verschil gewonnen door de rode, de Foursome door de blauwe, maar de FBBB uitslagen zorgden voor de uiteindelijke overwinning van THE REDS! Zoals gebruikelijk nam de teamcaptain van het winnende team, Ronald Gorel, een overwinningsbad in de vijver. Vanaf deze plaats nog mijn felicitaties aan het rode team, maar let op: volgend jaar is het echt de eer aan het BLAUWE team om de cup te winnen! Aansluitend werd de goed verzorgde barbecue geopend.

Tijdens de BBQ werd er ook een Rad van Fortuin verloting en een veiling gehouden, ten bate van de Stichting Handicart. De verloting kende prachtige prijzen, zie de lijst hieronder, maar de veiling werd een waar spektakel. De eerste items waren een golftas en een travelbag. Toen kwamen er twee 9 holes Greenfees voor The Links Valley in Ermelo, maar bij de twee 18 holes Greenfees voor de Kennemer in Zandvoort kwam het bieden pas echt op gang. Het AFAS VIP-arrangement voor 2 personen in de Skybox van AZ leverde ook een super bedrag op, maar de putter fitting sessie bij The Academy van Robert-Jan Derksen brak echt alle records. Een spontane loyale gift bracht de geweldige opbrengst op het exacte bedrag van 3000 euro! Een resultaat waar de organisatie trots op mag zijn! Iedereen die hieraan heeft bijgedragen: SUPER BEDANKT!

De avond werd afgesloten met het zangduo Henk en Mick, twee Zwolse muzikanten met het internationale en nationale blije fifties repertoire, die zorgden dat menig voetje van de vloer kwam en waar heerlijk op werd meegezongen. Zo kwam er een gezellig eind aan dit zeer geslaagde weekend. Mocht je niet hebben meegedaan, dan kan ik nu uit eigen ervaring zeggen: ‘Je hebt echt wat gemist!’ en mijn advies is dan ook: schrijf je volgend jaar beslist in voor ‘deze wedstrijd van het jaar’!

See you next year!

Rad van Fortuin prijzen/sponsors:

 • bloemenbon Bloemenspeciaalzaak Fluitekruid, Nunspeet
 • 2 bloemenbonnen Bloemenhuis De Passiebloem, Nunspeet
 • 2 waardebonnen Urker Vishal Woort, Nunspeet
 • 2 flessen wijn en een fles port Wijnhuis Van den Broek, Amersfoort
 • 2 High Tea vouchers voor 2 personen Brasserie 14, Nunspeet
 • 5 High Tea vouchers voor 2 personen Veluwe Hotel Landgoed Stakenberg
 • voucher 3 gangendiner Chinees restaurant Ni Hao, Nunspeet
 • 2 dinerarrangementen voor 2 personen Herberg Nuwenspete
 • paraplu, Stichting Handicart
 • 2 golflessen bij Carolien
 • 2 golflessen bij Brian

logo icon de-nunspeetse-39x45_gsc

De winnende captain

Fotoalbum

Om foto’s te downloaden, een indruk te krijgen van deze mooie dag of om gewoon even rond te kijken… ga dan naar het volledige fotoalbum!