De Rydercup 2017 – Het verslag

////De Rydercup 2017 – Het verslag
De Rydercup 2017 – Het verslag2017-09-10T15:02:31+00:00

logo icon de-nunspeetse-39x45_gsc

Het wedstrijdverslag

door Frank Korzaan

Ter afsluiting van het 30-jarig jubileum van onze golfclub werd op 22 en 23 juli de jaarlijkse Ryder Cup verspeeld. Hoewel het officiële toernooi van de heren professionals slechts eenmaal in de twee jaar plaatsvindt, wordt dit evenement op de Nunspeetse jaarlijks ten tonele gevoerd.

De weergoden waren het deelnemersveld gunstig gezind, op een enkel buitje, zoals voorspeld was, na en dus trokken de “Rooien” en “Les Bleus” vol enthousiasme ten strijde, fel aangemoedigd door hun aanvoerders.

Het 2-jaarlijkse gebeuren bij de spelers die het spelletje ècht (meestal) beheersen en daar in het dagelijks leven nog grof voor betaald krijgen ook, telt slechts 24 uitverkorenen, 12 uit de Verenigde Staten en 12 uit Europa. Bij ons waren dat er wel 72!

De reden van dit verschil in deelname schuilt naar alle waarschijnlijkheid in het feit dat er op de Nunspeetse nu eenmaal vele malen meer zeer bekwame spelers/sters rondlopen dan bij de beroepsspelers………..

Maar het ging op de Nunspeetse vanzelfsprekend niet om enige vorm van geldelijk gewin (zelfs de pro’s spelen de Ryder Cup om niet), maar uiteraard om de eer en eeuwige roem!

Het inleidende welkomstwoord werd gedaan door de Chairman of the Board of Events, Ad Hoeven, waarna hij het woord voor de feitelijke opening gaf aan de captains van het rode en het blauwe team, zo genoemd naar de verplichte dress code voor Nunspeet en omstreken (“bleu”) en “de rest”, met als kennelijke eigenschap een tamelijk felle, rode instelling.

Er werden de nodige verbale schermutselingen uitgewisseld tussen beide aanvoerders, waarom zijn, dan wel haar team de felbegeerde Ryder Cup bokaal zou gaan veroveren en de gebruikelijke ludieke geschenken, een prachtige driver-cover voor Annette en een bijpassende (uiteraard brandweer rode) pet voor Ronald, uitgewisseld.

Getrouw aan zijn status als captain en ter directe herkenning, heeft Ronald het hoofddeksel het gehele toernooi gedragen! Bravo!

De diverse spelvormen werden door Marianne nog een keer uitgelegd, hoewel er bij de FBBB toch enige discussie ontstond rond deze kennelijk toch gecompliceerde spelvorm.

De verschillen op de eerste dag waren miniem, want na de 9 holes foursome was de stand 21-15 voor Rood.

Een verschil dat eenvoudig te overbruggen viel!

Na de 4-ball betterball, welke wedstrijd gelijk eindigde in 18-18 en er dus een 6 punten voorsprong door Rood verdedigd diende te worden, lag alles nog open en werd iedereen door de betreffende captains gemaand tot vergaande gematigdheid: weinig tot geen alcoholgebruik, vroeg de oogjes toe te doen en vooral geen nachtelijke gymnastiekoefeningen te ondernemen………..

Het was echter opvallend dat op zaterdagavond het licht toch werd uitgedaan door de gebruikelijke bezoekers van het horeca etablissement op onze club, met als excuus dat niemand anders wist waar het lichtknopje zat………

Het ging derhalve allemaal aankomen op de vorm van de tweede dag, de 2-bal matchplay 18 holes wedstrijden. Met 36 partijen te spelen kon het nog alle kanten op gaan, want de geringe voorsprong van slechts 6 punten voor “de Rest” viel, met zoveel matches in het verschiet, te verwaarlozen! Bij de “andere” Ryder Cup zijn daarvan voorbeelden te over! Het zou spannend worden……

Er was zoveel mogelijk rekening gehouden met redelijk bij elkaar passende handicaps, wat de strijd alleen maar aantrekkelijker moest maken. Op deze manier was iedereen aan elkaar gewaagd.

De individuele, onderlinge matches waren inderdaad vaak enerverend en spannend, maar bleek uiteindelijk toch iets minder spannend te zijn geweest toen de uitslagen bekend werden gemaakt………..

De felle “Rooie Rakkers” bleken bijna 2x zoveel partijen te hebben gewonnen dan “Les Bleus”, het werd maar liefst 48-24!!! (over die verdeling van rood en blauw straks meer…….).

Er waren vanzelfsprekend ook een aantal gelijk geëindigde partijen, maar de uitslag was zonder meer eclatant te noemen.

Het gehele gebeuren werd dan ook ruim gewonnen door Rood met 87-57, wat een traditioneel nat pak betekende voor captain Ronald Gorel. Geassisteerd door een knalroze flamingo belandde de winnende captain, gekleed en al, in de vijver.

Op het andere terras, waar ook een bijeenkomst gaande was, werd met verbazing gekeken naar wat zich allemaal voor gekkigheid daar langs de waterkant afspeelde. De commentaren beluisterend van deze aanwezige groep vreemdelingen zijn er van die zijde geen nieuwe leden te verwachten.

De barbecue was weer zeer geslaagd en gecompleteerd met een overheerlijke “anders dan anders” salade, die helaas te snel werd geconsumeerd en tot verdriet van menigeen niet meer werd bijgevuld.

Maar het weekend, als afsluiting van het 30-jarig jubileum, was weer van topkwaliteit!

Dank aan de Evenementencommissie voor de organisatie en de beide captains, Ronald Gorel en Annette Horsman, voor hun tomeloze inzet!

Tot slot, zoals beloofd, nog iets over rood en blauw…..

Wat is het geografische criterium om voor één van beide teams uit te mogen c.q. moeten komen? Het was ditmaal wel heel duidelijk zichtbaar dat sommige leden van onze club uit dezélfde woonplaats niet in hetzelfde team waren ingedeeld. De één bij Les Bleus en de ander bij The Reds. Rara……………

Het lijkt ter geruststelling van sommige betrokkenen en wellicht toch ook gerechtvaardigd, om er jurisprudentie op na te slaan en de uitkomst daarvan door de beide captains te laten beoordelen.

Hetgeen inmiddels is geschied………

Wij moeten daarvoor teruggaan in de geschiedenis van de Ryder Cup:

In 1926 werd de eerste (onofficiële!) Ryder Cup gespeeld op Wentworth in Engeland, georganiseerd door de naamgever van dit evenement en de bijbehorende Cup, Samuel Ryder.

De toenmalige captain van de V.S.,Walter Hagen, had echter een “Team USA” dat bestond uit 12 spelers waarvan er echter 5 slechts in de V.S. woonáchtig waren, maar geen Amerikaanse nationaliteit bezaten! De wedstrijd werd na afloop alsnog ongeldig verklaard!

In 1927 vond de eerste “Officiële” Ryder Cup plaats op de Worcester Golf Club in de V.S. en de Amerikanen hadden hun lesje geleerd!!!

Captains : laat uw licht er over schijnen aan de hand van deze toch duidelijke jurisprudentie en wij allen vernemen gaarne uw wijze (en uiteraard bindende) besluit.

Veel golfplezier nog!

logo icon de-nunspeetse-39x45_gsc

De winnende captain en de resultaten

SpeelvormRoodBlauw
De Foursome op zaterdag2115
De FBBB op zaterdag1818
De singles op zondag4824
Totaal8757

 

 

 

 

 

Wil je alle foto’s zien?
Ga dan naar de foto-impressie!